Wekelijks geweldsincidenten in de tbs-klinieken

Volgens cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid vindt in de dertien tbs-instellingen in Nederland meer dan eens per week een ernstig geweldsincident plaats. Sinds begin 2017 waren er 196 ernstige incidenten, waarbij 69 keer sprake was van ernstig letsel.

Het dieptepunt vormde de dood van een 25-jarige medewerker van kliniek Kijvelanden in 2017, nadat die door een patiënt met een schaar werd aangevallen. In mei dit jaar raakte een verpleegkundige van tbs-kliniek Woenselse Poort in Eindhoven ernstig gewond aan het gezicht na een aanval met een vork. Daarnaast vonden 21 ernstige ordeverstoringen plaats, zoals vechtpartijen of brandstichting. Er vinden ook talloze kleinere incidenten plaats, zoals drugs- en wapenvondsten, maar daarover wilde J&V geen cijfers naar buiten brengen. Ook werden geen gegevens verstrekt over door tbs-ers veroorzaakte incidenten buiten de instellingen.

Topje van de ijsberg
De cijfers vormen mogelijk slechts het topje van de ijsberg, want eerder deze maand vertelden medewerkers van tbs-kliniek Hoeve Boschoord in Drenthe aan De Telegraaf dat slechts een deel van de incidenten wordt gemeld aan het ministerie, omdat klinieken bang zouden zijn voor financiële consequenties en te veel bemoeienis van hogerhand. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn naar aanleiding van het Telegraaf-artikel vorige week begonnen met een oriënterend onderzoek in Boschoord. Ook de klinieken De Rooyse Wissel, Roosenburg, De Woenselse Poort, De Kijvelanden, FPC De Oostvaarderskliniek, de Van Mesdag, De Pompestichting en de Van der Hoeven-kliniek krijgen bezoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Gedeeld

Geef een reactie