Wekelijks tientallen nieuwe automaten van Geldmaat erbij

Door de coronacrisis stond de vervanging van oude geldautomaten even op een laag pitje, maar inmiddels gebeurt dat weer volop, zo laat NU.nl weten. Net zo snel verdwijnen de geldautomaten van ABN AMRO, ING en Rabobank uit het straatbeeld.

Mede vanwege het risico van een plofkraak willen de banken het aantal geldautomaten in Nederland minimaliseren. Drie automaten van verschillende banken vlak bij elkaar geeft onnodig veel risico en is ook niet bepaald efficiënt. Daarom worden deze vervangen door de felgele geldautomaten van Geldmaat, een gezamenlijk initiatief van de drie grote banken. Deze zijn bovendien beter beveiligd tegen plofkraken, al blijft dat een voortdurende wedloop met criminelen, die steeds weer andere methoden bedenken om het geld er op een illegale manier uit te halen.

Omvangrijk project
Op het moment zijn er zo’n 1.700 automaten van Geldmaat in gebruik. Het moeten er uiteindelijk 5.200 worden. Half 2021 verwacht Geldmaat dit omvangrijke project afgerond te hebben. Het is dan de bedoeling dat er vanaf vrijwel elke plek in Nederland binnen 5 kilometer een geldautomaat te vinden is. Voor veel mensen betekent dat een verbetering, omdat de grote banken de afgelopen tijd veel geldautomaten hebben gesloten, vanwege het plofkraakrisico. Ook winkeliers voelen er steeds minder voor om zo’n apparaat binnen te hebben. De HEMA en de SPAR besloten afgelopen week de in mei al uit voorzorg buiten dienst gestelde geldautomaten definitief te laten verwijderen. Ondanks de opmars van elektronisch betalen, blijft contant geld voor veel mensen nog steeds belangrijk, aldus de banken.

Gedeeld

Geef een reactie