Beveiliging nieuws

Onze partners

ARAS

Hikvision

Koninklijke Oosterberg

Sequrix

HD Security

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

Advancis

CDVI

EAL

Brivo

SmartCell

Add Secure

Trigion

Alarm Meldnet

Akuvox

G4S

JMB Groep

Multiwacht

Seris

Securitas

Milestone

Paraat

VBN

BHVcertificaat.online

Boon Edam

Explicate

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

HID

Secusoft

i-Pro

Centurion

Bosch Security Systems

NIBHV

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Unii

Nimo Drone Security

Regio Control Veldt

CardAccess

NetworxConnect

Genetec

Paxton

VVNL

Kiwa

PG Security Systems

Dahua

GFT

Seagate

Crown Security Services

Uniview

Eizo

Bydemes

De Beveiligingsjurist

IDIS

VEB

SMC Alarmcentrale

SmartSD

DZ Technologies

VideoGuard

Masset Solutions

OSEC

Hanwha Vision Europe

Top Security

MPL

Avigilon Alta

CSL

2N

20face

Nimo Dog Security

ASIS

RoSecure

VAIBS

Lobeco

Alphatronics

Nenova

Connect Security

Traka ASSA ABLOY

ADI

SOBA

Optex

Wetenschap ondersteunt politie met data-analyse

25 april 2017
Redactie
10:42

De politie en de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan structureel samenwerken om grote hoeveelheden in beslag genomen data in opsporingsonderzoeken te kunnen analyseren. Drie promovendi van de UvA gaan hun promotieonderzoek uitvoeren bij de politie om zo hun kennis direct toe te passen in de operatie.

Twee promovendi komen in dienst bij de Landelijke Eenheid en één komt in dienst bij de Eenheid Amsterdam. Het onderzoek richt zich onder andere op de analyse van heel grote en gevarieerde hoeveelheden data waar men in een opsporingsonderzoek mee te maken heeft zoals foto’s, teksten en video’s.
Theo van der Plas, programmadirecteur digitalisering en cybercrime van de politie, zegt dat programma’s moeten worden ontwikkeld om snelle analyses mogelijk te maken. Deze kunnen de rechercheur ondersteunen om te begrijpen wat de betekenis is van die informatie/data. Het is van groot belang om relaties te kunnen leggen, afwijkende patronen te vinden en de grote berg informatie samen te vatten zodat een rechercheur snel de belangrijkste informatie kan zien. Uiteindelijk profiteren veel politieonderzoeken daarvan.

Uitdagingen
Het gaat om een samenwerkingsverband van minimaal vier jaar tussen de politie en het Instituut voor Informatica. Marcel Worring directeur van het Instituut voor Informatica zegt dat de onderzoekers zich onder andere bezighouden met kunstmatige intelligentie en analyse van tekst en beeld. In deze samenwerking kunnen zij de technieken inzetten voor de complexe data en vragen die de politie heeft. De wisselwerking tussen wetenschap en praktijk levert de politie nieuwe mogelijkheden op voor de rechercheur terwijl het voor de wetenschappers nieuwe uitdagingen biedt.
Slechts het begin

Interessant
Het instituut werkt al jaren met de politie samen, onder meer bij de bestrijding van kindermisbruik en het zoeken op internet naar informatie die relevant is voor de opsporing. Maar dit waren altijd losse projecten. Het is volgens Worring fantastisch om dit nu op een structurele manier voort te zetten. In Amsterdam Data Science, een samenwerking tussen het CWI, HvA, VU en UvA, zijn volgens hem nog vele andere onderwerpen die voor de politie interessant zouden kunnen zijn.
Volgens Van der Plas is structurele samenwerking met de wetenschap noodzakelijk om in te springen op de meest recente ontwikkelingen. Bovendien kan hiermee de kennisontwikkeling bij de politie worden versneld als het gaat om de digitalisering van de samenleving. Het is volgens hem ook een mooie manier om nieuwe talenten te ontdekken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner