Wetenschappers worden steeds vaker geïntimideerd

Scheldpartijen, intimidaties en bedreigingen. Wetenschappers krijgen hier in toenemende mate mee te maken. Zeker als zij zich bezighouden met controversiële onderwerpen, zoals politiek of de coronacrisis. Volgens de NOS wordt een plan ontwikkeld om wetenschappers beter te beschermen.

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) vreest dat wetenschappers zich uit angst voor hun veiligheid steeds vaker zullen terugtrekken uit de publieke ruimten. Daarom stelt deze organisatie een plan op om geïntimideerde- en bedreigde wetenschappers beter te ondersteunen. Daarnaast pleit de Koninklijke Academie voor Wetenschappen (KNAW) ook voor onderzoek naar intimidatie van specifiek vrouwelijke wetenschappers.

Dreigbrieven thuis
De agressie richting de wetenschappers openbaart zich in vele vormen. Vaak gaat het om hatelijke berichten en beledigingen op sociale media, maar er worden ook dreigbrieven in de brievenbus thuis gestopt. Dat laatste overkwam hoogleraar politieke economie Catherine de Vries, die op tv had gepleit voor Europese leningen om Italië door de coronacrisis te loodsen. Daarnaast ontving zij vele doodsbedreigingen via sociale media.
Ook universitair docent Leonie de Jonge kreeg een storm van haatberichten en bedreigingen over zich heen. Vooral na een documentaire over de media-aandacht voor populistische politieke partijen. Die zorgde ervoor dat zij met naam en toenaam op de website Vizier op Links kwam te staan. Een gevolg was dat zij van sociale media en Paypal waarschuwingen kreeg dat geprobeerd werd haar accounts te hacken.

Satanisch netwerk
Ook de gegevens van de in migratie en integratie gespecialiseerde historica Nadia Bouras verschenen op Vizier op Links. Korte tijd later werd met stickers duidelijk gemaakt dat haar woning werd geobserveerd. Andere vrouwelijke wetenschappers die geteisterd worden door haatcampagnes zijn hoogleraar politicologie Sarah de Lange en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf.
Hoogleraar virologie Marion Koopmans, die als lid van het Outbreak Management Team regelmatig op tv komt, kreeg het verwijt dat zij oorbellen zou dragen die horen bij een satanisch netwerk van pedofielen. De berichten werden verspreid door QAnon, een extreemrechtse organisatie die bijna alles wat er gebeurt als links complot beschouwt.

Vooral vrouwen het doelwit
Volgens president Ineke Sluiter van de KNAW zijn vooral vrouwelijke wetenschappers het doelwit van haatcampagnes. Zij wijst erop dat alleen al hun geslacht extra veel haat opwekt. Dat blijkt onder andere uit de geseksualiseerde beledigingen die vrouwen ontvangen. Sluiter denkt dat op die manier geprobeerd wordt de vrouwelijke wetenschappers het zwijgen op te leggen. Zij wil laten onderzoeken of dat ook werkelijk zo is. Vrouwelijke journalisten hebben dezelfde ervaringen. Koopmans denkt dat het goed is als studenten worden voorbereid op het risico dat hen te wachten staat als zij naar buiten treden. Maar wel zodanig dat dit niet tot zelfcensuur gaat leiden. Zij, en vele andere wetenschappers, zeggen ook dat zij zich door de bedreigingen niet de mond laten snoeren. Sluiter wil wel dat bedreigde wetenschappers op ondersteuning kunnen rekenen als zij daar behoefte aan hebben.

Gedeeld

Geef een antwoord