Wetsvoorstel: doodslag van 15 naar 25 jaar cel

De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar. Daarmee wordt het verschil kleiner tussen de maximale gevangenisstraf voor moord (30 jaar) en de gevangenisstraf voor doodslag.

Dat is de kern van een wetsvoorstel van de ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (voor Rechtsbescherming) dat donderdag via internet in consultatie is gegaan. De maatregel was eerder aangekondigd en komt tegemoet aan de wens van de Kamer. De maximale gevangenisstraf van 30 jaar voor moord bestaat naast de levenslange gevangenisstraf die de rechter kan opleggen.

Onherstelbaar leed
Grapperhaus en Dekker vinden de verhoging van de straf wenselijk omdat doodslag een zeer ernstig misdrijf is dat onherstelbaar leed bij nabestaanden van slachtoffers veroorzaakt. Ook leidt het tot onbegrip en gevoelens van onveiligheid in de samenleving. De straf doet nu geen recht aan de ernst van het misdrijf.
Bovendien moeten rechters voldoende mogelijkheden hebben om een passende straf op te leggen. Er kwamen signalen uit de rechtspraktijk dat het huidige strafmaximum bij zeer ernstige gevallen van doodslag als knellend wordt ervaren en het verschil tussen de maximumduur van de gevangenisstraffen voor doodslag en moord (te) groot is.

Te laag
In 2018 kwamen in Nederland 119 mensen om het leven door doodslag of moord, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor moord kan levenslang worden opgelegd, maar vaker blijft het bij een straf onder de dertig jaar cel. En de straffen voor doodslag zijn vaak minder dan de maximale 15 jaar die er nu voor staat.
De hogere straf voor doodslag is mede het gevolg van de dood van het Rotterdamse meisje Hümeyra. De rechter kon geen voorbedachte rade hard maken en gaf aan de straf voor doodslag in die kwestie te laag te vinden. Verschillende Kamerleden waren het eens met de rechter. Er is ook al eens voor gepleit om de maximum straffen voor moord te verhogen van 30 naar 40 jaar, maar daar zag het kabinet niets in. In 2006 is die maximum straf verhoogd van 20 naar 30 jaar. Wat wel veranderd is, is dat gevangenen niet meer automatisch vrij komen als tweederde van hun straf erop zit.

Gedeeld

Geef een reactie