Beveiliging nieuws

Onze partners

Connect Security

Nimo Dog Security

Advancis

NetworxConnect

DZ Technologies

OSEC

Multiwacht

Regio Control Veldt

Trigion

Top Security

Uniview

SmartSD

NIBHV

i-Pro

Add Secure

HD Security

Service Centrale Nederland

ASIS

IDIS

Crown Security Services

ARAS

ASSA ABLOY

Kiwa

Unii

CDVI

VBN

Alarm Meldnet

2N

Paraat

Seagate

Seris

EAL

Dahua

Centurion

CSL

Nenova

G4S

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Koninklijke Oosterberg

CardAccess

Eagle Eye Networks

HID

Genetec

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Hikvision

PG Security Systems

Explicate

Nimo Drone Security

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Securitas

Brivo

Paxton

Ajax Systems

Avigilon Alta

SOBA

Lobeco

Dero Security Products

20face

VEB

ADI

MPL

Eizo

VVNL

Bosch Security Systems

Akuvox

GFT

RoSecure

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Oribi ID Solutions

VideoGuard

Milestone

Masset Solutions

SmartCell

Optex

Gold-IP

Bydemes

Alphatronics

Sequrix

Winkeliers delen massaal foto’s winkeldieven via WhatsApp

13 juli 2019
Redactie
08:14

Uit een rondgang van de NOS onder winkeliersverenigingen blijkt dat duizenden winkeliers zijn aangesloten bij WhatsApp-groepen, waarbinnen foto’s en identiteitsbewijzen van betrapte winkeldieven worden gedeeld. Het is verboden, maar de winkeliers vinden dat ze er niet van buiten kunnen.

Door foto’s van camerabeelden en persoonsgegevens uit te wisselen proberen de winkeliers winkeldiefstal en betalingen met vals geld tegen te gaan. En het werkt, zegt Hayo Galema, die als binnenstadmanager Leeuwarden met 160 winkeliers een daarvoor bedoelde WhatsApp-groep heeft opgezet. Overlastgevers blijven weg en winkeldiefstal neemt af. Er zijn ook grotere groepen. De gebruikers prijzen de snelle communicatie die zo mogelijk is. Het is volgens hen veel effectiever dan het aangifteproces bij de politie.

Vervolging
Juridisch ligt het moeilijk, zeker sinds het van kracht worden van de AVG. Dat geldt ook voor het publiceren van diefstallen op bijvoorbeeld Facebook. Dat is volgens het OM niet strafbaar, maar kan wel leiden tot vervolging wegens smaad of belediging. Ook bij het delen van persoonsgegevens via WhatsApp riskeren de winkeliers vervolging, als blijkt dat de privacywetgeving is geschonden. De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat opsporing van criminelen voorbehouden is aan de politie. Het is echter niet duidelijk of de AVG in dit geval wordt overtreden, omdat de WhatsApp-groepen besloten zijn. Martijn Wildeboer van het CCV waarschuwt dat wel problemen kunnen ontstaan als de beelden naar buiten lekken en in de openbaarheid komen. Ook is er het risico dat onschuldige klanten voor een winkeldief worden aangezien, als de beelden niet zo duidelijk zijn. Dat weerhoud de winkeliers er niet van om door te gaan met de WhatsApp-groepen, die volgens Galema al tot verschillende aanhoudingen hebben geleid.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner