Winkeliers kunnen interne diefstal nu digitaal aangeven

Winkeliers kunnen nu digitaal aangifte doen als zij een medewerker betrappen op diefstal of fraude. De betreffende medewerker kan vervolgens worden opgenomen in een waarschuwingsregister, zodat hij of zij na ontslag niet in herhaling kan vallen bij een andere winkelier. Dit maakt Detailhandel Nederland bekend.

Detailhandel Nederland hoopt dat ondernemers weer vaker aangifte gaan doen, nu de procedure minder tijdrovend is gemaakt. Het aangeven van de diefstal bij de politie is namelijk een voorwaarde om de stelende medewerker in het waarschuwingsregister te mogen laten registreren. Veel medewerkers ontspringen de dans, omdat hun werkgevers het doen van aangifte op het politiebureau te tijdrovend vinden. Daarom is het zogenoemde e-loket geopend. “Wij hopen dat deze maatregel helpt de forse schade door diefstal te verminderen”, zegt Bert van Hees, adjunct-directeur van Detailhandel Nederland.

Stelende klanten
Helaas is het doen van aangifte van diefstal door stelende klanten nog niet digitaal mogelijk. De politie werkt wel aan een daarvoor geschikt systeem, maar dat is nog niet operationeel. Uit een enquête onder honderden leden van het Vakcentrum Detailhandel blijkt dat vrijwel alle winkeliers met winkeldiefstal worden geconfronteerd, maar dat de dieven er makkelijk mee wegkomen omdat de politie vaak niet eens meer wordt gebeld. Een op de vijf winkeliers wordt zelfs iedere dag bestolen en vaak meerdere malen. Ook was in bijna de helft van de winkels het afgelopen jaar sprake van agressie en geweld. Een kwart van de ondernemers heeft last van vernielingen. Een politiewoordvoerster laat weten dat het in de loop van volgend jaar mogelijk wordt om alle winkeldiefstallen digitaal aan te geven bij de politie.

Gedeeld

Geef een reactie