Winkeliers derven 1,8 miljard euro omzet door diefstal

Volgens onderzoekers van een Italiaanse universiteit is vorig jaar in West-Europa voor 1,8 miljard euro uit winkels gestolen. Zij voerden het onderzoek uit in opdracht van Checkpoint Systems, een fabrikant van beveiligingsapparatuur voor winkels. Vooral uit bouwmarkten en kledingwinkels wordt veel gestolen.

De onderzoekers van de Universitá Cattolica del Sacro Cuore uit Milaan hebben winkeliers benaderd uit elf Europese landen, waaronder België en Nederland. Samen hebben die ondernemingen 24.000 winkels. Daarnaast werden de diefstalcijfers van nog eens ruim 3.500 winkels geanalyseerd. Checkpoint Systems, dat vandaag het onderzoeksrapport presenteert, vertelt dat bovenop het door in- en externe diefstallen veroorzaakte bedrag, nog eens ruim 600 miljoen euro aan diefstalpreventie is uitgegeven. “Daarmee rekening houdend komt het totaalbedrag uit op 2,4 miljard euro. Dat is 1,9 procent van de jaarlijkse omzet”, aldus Pjotr van Wuyckhuyse van Checkpoint Systems. Nederlandse winkeliers hebben vooral last door de voor dieven gunstige dichte infrastructuur en de nabijheid van landsgrenzen. Dat laatste speelt vooral mobiele bendes in de kaart.

Bouwmarkten en supermarkten
Volgens de onderzoekers werkt ook het afschaffen van caissières winkeldiefstal in de hand. Ondanks de controles is deze manier van afrekenen volgens Van Wuyckhuyse lang niet waterdicht. Volgens hem worden in Nederland vooral artikelen uit bouwmarkten en supermarkten gestolen. In supermarkten zijn kaas, vlees, cosmetica, drank en chocolade favoriet bij dieven. Winkeliers verwerken de schade in de prijzen van de producten, stelt Checkpoint Systems. Jaarlijks zouden consumenten daardoor 139 euro duurder uit zijn.
Er vinden verschillende onderzoeken naar winkeldiefstal plaats. Dankzij geautomatiseerd voorraadbeheer wordt ook steeds duidelijker wat de schade is. Volgens de politie wordt echter nog veel te weinig aangifte gedaan, waardoor het fenomeen niet de noodzakelijke prioriteit krijgt. Wel wordt sinds enige tijd strenger opgetreden tegen mobiele bendes, die een steeds groter deel van de diefstalschade veroorzaken. Deze krijgen nu een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd, die kan oplopen tot een half jaar bij een tweede aanhouding.

Deel dit artikel via: