Beveiliging nieuws

Onze partners

Milestone

Masset Solutions

Multiwacht

NetworxConnect

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

Uniview

Paraat

ADI

Ajax Systems

Gold-IP

Trigion

Unii

CSL

JMB Groep

Bydemes

VAIBS

Seagate

20face

NIBHV

PG Security Systems

OSEC

ASIS

Eizo

VideoGuard

MPL

VBN

Optex

VEB

Bosch Security Systems

G4S

Traka ASSA ABLOY

CDVI

Secusoft

Nenova

HD Security

Dahua

Service Centrale Nederland

Paxton

Dero Security Products

Hikvision

ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Brivo

SmartCell

Seris

EAL

Alphatronics

Sequrix

Securitas

IDIS

2N

Lobeco

SOBA

SMC Alarmcentrale

Explicate

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

VVNL

Genetec

Add Secure

RoSecure

DZ Technologies

Kiwa

Boon Edam

Eagle Eye Networks

Centurion

Nimo Drone Security

Advancis

Oribi ID Solutions

ARAS

Nimo Dog Security

CardAccess

Connect Security

GFT

BHVcertificaat.online

Akuvox

i-Pro

Top Security

HID

Winkeliers Rotterdam vrezen plunderingen op Black Friday

26 november 2019
Redactie
12:27

Er zijn signalen dat jongeren in Rotterdam al weken bezig zijn met voorbereidingen om aanstaande vrijdag winkels te plunderen. Zo hield de politie de afgelopen weken al verschillende keren jongeren aan, omdat die zich verdacht gedroegen in de buurt van winkels als de Bijenkorf en met name JD Sports.

Black Friday is een uit de Verenigde Staten overgewaaid verschijnsel, waarbij winkels tegen stuntprijzen van hun overtollige voorraden proberen af te komen. De campagne heeft niets van doen met het plunderen van de winkels, maar daar schijnen Rotterdamse jongeren anders over te denken. Eerder vonden ook al plunderingen plaats en een aantal keer konden deze acties door optreden van de beveiliging en de politie worden voorkomen.

Plunderjeugd
Zowel de gemeente als de politie nemen de kwestie hoog op. Zeker nu gebleken is dat er sprake is van een trend, die in België is ontstaan en waaraan zelfs kinderen vanaf 11 jaar deelnemen. De aanleiding zou discriminerend gedrag van een bedrijfsleider van JD Sports zijn geweest, maar ordinaire hebzucht ligt natuurlijk meer voor de hand. Bij een plunderactie stormen in zwart geklede, met bivakmutsen gecamoufleerde en soms met messen gewapende jongeren een winkel binnen om in korte tijd zoveel mogelijk dure spullen mee te graaien en het op een lopen te zetten, voordat de politie in actie kan komen. “Plunderjeugd hebben we in Rotterdam nog niet eerder gezien”, zegt VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans in het AD. “We willen weten wat dit voor jochies zijn. Als ze dit op zo’n jonge leeftijd al doen, zijn het over tien jaar drugscriminelen. Ik wil weten hoe de aanpak is om dat te voorkomen.”

Gelegenheidscoalities
De fractievoorzitter denkt dat status een belangrijke rol speelt. Met dure sportkleding straalt de drager succes uit en op een eerlijke manier is daar niet snel aan te komen. Drugshandelaars geven wat dat betreft niet het goede voorbeeld. “Het is zaak om die criminaliteit keihard aan te pakken en deze jongens ook in de toekomst te blijven volgen”, aldus Karremans. Criminoloog Jeroen van den Broek zegt in het AD dat het mogelijk om gelegenheidscoalities gaat en niet om georganiseerde bendes. Mogelijke doelwitten worden via social media rondgestuurd en wie het wat vindt gaat er naar toe. Door de amateuristische werkwijze zijn de plunderingen een onvoorspelbaar fenomeen geworden, aldus de criminoloog. Daarom respecteert hij het des te meer dat de politie al een aantal keer een plundering heeft weten te voorkomen. De politie heeft voor vrijdag al extra zichtbare en onzichtbare aanwezigheid in het centrum van Rotterdam aangekondigd. Ook is preventief fouilleren aangekondigd. Dat heeft eerder al bivakmutsen en messen opgeleverd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner