Beveiliging nieuws

Onze partners

VAIBS

Securitas

Milestone

Seris

SmartSD

Uniview

Connect Security

CDVI

DZ Technologies

Paraat

SOBA

Unii

Ajax Systems

Nenova

Crown Security Services

MPL

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Koninklijke Oosterberg

Explicate

Akuvox

Advancis

CSL

EAL

Hikvision

Kiwa

VEB

Eagle Eye Networks

Gold-IP

ASIS

Top Security

PG Security Systems

ADI

Oribi ID Solutions

Genetec

VideoGuard

Alphatronics

Dahua

JMB Groep

Nimo Drone Security

Add Secure

Multiwacht

Bydemes

Centurion

BHVcertificaat.online

OSEC

Optex

IDIS

De Beveiligingsjurist

20face

SMC Alarmcentrale

VBN

Brivo

Trigion

Nimo Dog Security

NetworxConnect

HD Security

NIBHV

Service Centrale Nederland

HID

Regio Control Veldt

Sequrix

Seagate

Dero Security Products

i-Pro

2N

VVNL

ASSA ABLOY

ARAS

CardAccess

Masset Solutions

Traka ASSA ABLOY

Paxton

GFT

Alarm Meldnet

G4S

RoSecure

Eizo

Lobeco

Bosch Security Systems

Secusoft

Avigilon Alta

Witwasmeldingen leiden zeer zelden tot strafzaken

27 juli 2020
Redactie
06:06

Banken hebben vorig jaar ruim 155.000 ongebruikelijke transacties gemeld bij de Financial Intelligence Unit, een overheidsorganisatie die witwassen moet bestrijden. 39.000 daarvan werden verdacht bevonden. Ze leiden echter zelden tot strafzaken, meldt dagblad Trouw. Daarom lijkt het dure speurwerk nutteloos.

Financiële instellingen en accountants zijn wettelijk verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Die verplichting kost veel extra personele inzet en dus geld, maar blijkt de samenleving weinig op te leveren. Volgens de in onderzoek naar witwassen gespecialiseerde hoogleraar Brigitte Unger komt dat omdat voor het Openbaar Ministerie en de FIOD de kwaliteit van de meldingen meestal te laag is om er rechtszaken mee te kunnen winnen. Hoeveel meldingen wel tot een strafzaak leiden, wordt niet bijgehouden. Volgens Marieke van der Molen van het Functioneel Parket gaat het om enkele tientallen onderzoeken in de afgelopen paar jaar.

Verdachte patronen ontdekken
Meer strafzaken zijn volgens Unger alleen mogelijk als eerst de kwaliteit van de meldingen omhoog gaat. Anders is het OM bij voorbaat kansloos bij de rechter. De FIU heeft zelf de capaciteit niet om meldingen nader te onderzoeken. Wel krijgt de dienst er dit jaar negentien mensen bij, die een systeem gaan ontwikkelen dat verdachte patronen kan ontdekken in de meldingen die van banken en accountants binnenkomen.
De banken zullen niet blij zijn met de gang van zaken. Zij hebben duizenden nieuwe medewerkers moeten aannemen om alle klanttransacties te kunnen controleren. Dit nadat boetes van honderden miljoenen euro’s waren uitgedeeld wegens nalatigheid bij de controle op witwaspraktijken. Toch is het melden volgens Unger en Van der Molen niet geheel nutteloos. De meldingen blijven bewaard om eventueel in latere onderzoeken gebruikt te kunnen worden. Verder is de hele maatregel voorlopig niet meer dan een afschrikmiddel voor criminelen, die nu weten dat zij hun witwastransacties nu beter niet meer via het legitieme bankwezen kunnen verrichten.

Het volledige artikel is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner