Beveiliging nieuws

Onze partners

SOBA

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

VEB

Oribi ID Solutions

EAL

Koninklijke Oosterberg

VideoGuard

ARAS

Boon Edam

20face

Uniview

Securitas

Paxton

Explicate

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

HD Security

Sequrix

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

DZ Technologies

MPL

CSL

VAIBS

i-Pro

Avigilon Alta

RoSecure

Genetec

Trigion

Alarm Meldnet

ASIS

Top Security

HID

OSEC

Nimo Dog Security

Dahua

JMB Groep

Optex

NIBHV

SmartSD

SMC Alarmcentrale

CardAccess

IDIS

ASSA ABLOY

Advancis

G4S

Paraat

Lobeco

Crown Security Services

Connect Security

Secusoft

Bosch Security Systems

Brivo

Seagate

Eagle Eye Networks

Bydemes

Add Secure

Gold-IP

SmartCell

Ajax Systems

Centurion

Nenova

ADI

VVNL

Hikvision

VBN

Dero Security Products

CDVI

Alphatronics

Seris

Akuvox

Unii

Masset Solutions

GFT

Milestone

Multiwacht

Kiwa

Regio Control Veldt

Eizo

2N

WODC: Toegevoegde waarde van sirene is beperkt

14 oktober 2021
Redactie
05:14

Binnen het geheel aan crisiscommunicatiemiddelen is de toegevoegde waarde van het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS), beter bekend als de sirene, beperkt. Dat maakt dat deze in de praktijk een beperkte toegevoegde waarde heeft, aldus onderzoek dat Cebeon in opdracht van het WODC heeft gedaan.

In de periode vanaf 2019 tot en met juni 2021 is de sirene één keer ingezet en de groep mensen die alleen met de sirene wordt bereikt, is eveneens beperkt. Daarnaast weten veel mensen niet direct wat ze moeten doen als de sirene gaat.

Sirene en NL-Alert
Op dit moment kunnen twee landelijke systemen worden ingezet in het geval van een (dreigende) ramp of crisis: de sirene en NL-Alert. Daarnaast heeft de lokale/regionale overheid nog andere crisiscommunicatiemiddelen tot haar beschikking, zoals lokale/regionale rampenzenders op radio en tv, het publieksinformatienummer 0800–1351, Crisis.nl, eigen websites, sociale media en/of geluidswagens.

Hoge drempel
De drempel om tot inzet van de sirene over te gaan, blijkt in de praktijk hoog. In veel gevallen is er bij incidenten geen sprake van een direct levensbedreigende situatie, maar van een verhoogd gezondheidsrisico. Om die reden ziet de lokale/regionale overheid de inzet van de sirene als een (te) zwaar middel om de bevolking te alarmeren. Men wil geen paniek veroorzaken en geen afbreuk doen aan de ernst van het laten afgaan van sirenes. Er ontstaat een vicieuze cirkel waarin de drempel tot inzetten van de sirene steeds hoger komt te liggen, omdat het niet wordt ingezet.

In het rapport wordt een economische kosten/baten-afweging gemaakt die kan helpen om te komen tot een beslissing over het al dan niet behouden van de sirene. In de beslissing weegt echter ook een maatschappelijke component mee: welk pakket aan crisiscommunicatiemiddelen de overheid ter beschikking wil stellen om zoveel mogelijk groepen inwoners bereiken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner