Woninginbraken afgelopen jaar opnieuw 10 procent gedaald

Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar opnieuw afgenomen. In de eerste elf maanden van 2017 vonden 10 procent minder woninginbraken plaats ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Dit maakte minister Dekker voor Rechtsbescherming vandaag bekend bij de afsluiting van de Nationale Inbraak Preventieweken bij Hornbach in Ypenburg.

De daling heeft zich in de afgelopen jaren doorgezet. Waar in 2012 nog in circa 92.000 woningen werd ingebroken, lijkt dat aantal dit jaar zelfs onder de 50.000 te blijven. “Een geweldig resultaat, mede dankzij de mooie samenwerking tussen overheid en bedrijven”, aldus Dekker.

Tijdens de Nationale Inbraak Preventieweken werken overheid en bedrijfsleven samen om woningbezitters bewuster te maken van de risico’s op woninginbraak. Doe-het-zelfwinkels, sleutelspecialisten, beveiligingsbedrijven en ijzerwarenwinkels hebben tijdens de campagne acties, aanbiedingen en kortingen aangeboden op artikelen die inbraak en diefstal tegengaan. Daarnaast loopt de publiekscampagne ‘maak het ze niet te gemakkelijk’ tot 1 maart 2018 waarin mensen worden gewezen op de preventieve maatregelen die ze kunnen nemen om woninginbraak te voorkomen. Het nemen van maatregelen zoals het vernieuwen van sloten of goede buitenverlichting spelen een belangrijke rol in de preventie.

We zijn er nog niet
“We zien dat preventie echt werkt, maar we zijn er nog niet”, vindt Dekker. Zo is het volgens de minister nog steeds van belang dat mensen gestimuleerd worden om hun woning goed te beveiligen. Daarnaast wordt komend jaar extra ingezet om nieuwe initiatieven op het gebied van buurtpreventie. “We kunnen elkaar enorm helpen door mooie initiatieven als WhatsApp groepen en Facebookgroepen te stimuleren.”

Tijdens de presentatie had bouwmarkt Hornbach twee deuren opgesteld en mocht de minister proberen hoe makkelijk het is om met een stukje plastic in te breken. Bij de tweede deur lukte dit niet, omdat hier een modern slot met automatische nachtschoot was toegepast.

Tussen 2006 en 2012 steeg het aantal inbraken van 70.000 naar 92.000 per jaar. Reden om de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken op te richten. Die zet nu vooral in op het bewust maken van consumenten. De afgelopen periode zijn dankzij een voorlichtingscampagne onder andere 70.000 sloten van achterdeuren vervangen door exemplaren met kerntrekbeveiliging. Op de vraag of het misschien een idee was om voor beveiligingsmaterialen het lage BTW-tarief te hanteren, antwoordde de minister helaas ontkennend.

Gedeeld

Geef een reactie