Beveiliging nieuws

Onze partners

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Seris

SmartSD

Connect Security

Explicate

Paraat

PG Security Systems

VideoGuard

Trigion

Lobeco

SOBA

GFT

Regio Control Veldt

Koninklijke Oosterberg

Uniview

IDIS

RoSecure

VEB

Nimo Dog Security

i-Pro

Hikvision

CardAccess

OSEC

G4S

ARAS

Nenova

Alphatronics

Gold-IP

Sequrix

Top Security

Dahua

ASSA ABLOY

Optex

MPL

Secusoft

Multiwacht

Brivo

VAIBS

ADI

Akuvox

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

Kiwa

Paxton

EAL

De Beveiligingsjurist

Genetec

Eizo

CSL

Masset Solutions

Seagate

Add Secure

Nimo Drone Security

VVNL

VBN

SmartCell

Centurion

CDVI

Alarm Meldnet

Milestone

Advancis

Securitas

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

20face

HD Security

2N

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

ASIS

JMB Groep

HID

Ajax Systems

DZ Technologies

Unii

NIBHV

BHVcertificaat.online

Bydemes

Zeer veel websites kwetsbaar voor privacylekken

1 juni 2018
Redactie
06:50

Honderdduizenden websites zijn kwetsbaar voor het verliezen van persoonsgegevens. Dat zegt onderzoeksbureau Dataprovider.com in de Volkskrant. Grote webshops hebben de beveiliging meestal op orde, maar persoonsgegevens worden ook op grote schaal gebruikt door kleinere bedrijven, waar beveiliging onvoldoende aandacht krijgt.

Het gaat volgens Dataprovider.com onder andere om zo’n 375 duizend websites van winkels, scholen, zorgverleners en hobbyclubs. Daar zitten ook websites bij die heel gevoelige gegevens verzamelen, zoals datingsites en websites waarop medische gegevens worden opgeslagen. Winkels doen er volgens het onderzoeksbureau alles aan om fysieke criminaliteit als inbraak en overvallen te voorkomen, maar vergeten dat criminelen het steeds vaker op hun data hebben voorzien. Dataprovider.com is een ‘internetcrawler’ die onder meer werkt voor Google en Paypal en maandelijks meer dan 113 miljoen websites indexeert, waarvan 3,2 miljoen in Nederland. Daarbij wordt ook onderzocht of op de websites privacygevoelige gegevens zijn te vinden en in welke mate deze zijn beveiligd, bijvoorbeeld met https.

Zwakke schakel
Volgens Dataprovider.com is bij veel websites de server de zwakke schakel. Het vergelijkt de beveiliging daarvan met een deurkettinkje. Hackers kunnen er relatief makkelijk op inbreken om gegevens te bemachtigen van bijvoorbeeld leden van een politieke partij of patiënten van een artsenpraktijk. Er staan doorgaans veel meer ‘virtuele poorten’ open dan noodzakelijk is om een website te laten werken. Verder wordt regelmatig verouderde software gebruikt, waarvan de fabrikant geen updates meer uitbrengt om beveiligingslekken te dichten. De Volkskrant herinnert ook aan een enquête van de Haagse Hogeschool vorig jaar onder achthonderd directeuren in het mkb. Daarvan gaf 41 procent aan dat hun bedrijf was aangevallen door cybercriminelen. Bij 20 procent was het hacken van de website ook daadwerkelijk gelukt.

Het volledige artikel is hier te lezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner