Beveiliging nieuws

Onze partners

Seris

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Top Security

Gold-IP

HD Security

EAL

Multiwacht

Crown Security Services

SmartSD

Uniview

Nimo Drone Security

SmartCell

i-Pro

GFT

VAIBS

HID

Kiwa

Milestone

ADI

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

Lobeco

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

G4S

2N

VEB

Akuvox

VBN

Sequrix

Securitas

Koninklijke Oosterberg

JMB Groep

Trigion

20face

VVNL

Centurion

Optex

Boon Edam

Paraat

Nenova

ASIS

SOBA

Hanwha Vision Europe

Seagate

Unii

CSL

OSEC

Masset Solutions

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Secusoft

Alphatronics

NIBHV

PG Security Systems

MPL

Ajax Systems

Bydemes

Explicate

Oribi ID Solutions

ARAS

VideoGuard

Nimo Dog Security

IDIS

Avigilon Alta

Dero Security Products

Eizo

Connect Security

Dahua

Eagle Eye Networks

Hikvision

RoSecure

Advancis

Genetec

Traka ASSA ABLOY

CDVI

Brivo

Paxton

CardAccess

DZ Technologies

Zeshonderd meldingen van bedreiging politici in 2020

30 november 2021
Redactie
13:09

In 2020 zijn bij het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag zeshonderd meldingen gedaan van mogelijke bedreiging van politici. Het OM heeft de meldingen beoordeeld en in 274 gevallen geconcludeerd dat het om een strafbare bedreiging ging. Vervolgens heeft het Team Bedreigde Politici verder onderzoek gedaan naar deze strafbare bedreigingen.

Veel bedreigingen worden gedaan via sociale media, met name via Twitter en Instagram. Voor het achterhalen van de persoon achter een account is dikwijls onderzoek nodig. Dat onderzoek is vaak ingewikkeld en een zaak van lange adem. In 75 zaken is het onderzoek opgelegd omdat naspeuring geen verdachte opleverde die kon worden aangehouden. 88 Zaken zijn nog in behandeling.
De overige zaken zijn onder meer door de rechter op een zitting afgedaan (43 zaken) of op een OM-hoorzitting, waarbij door het OM een strafbeschikking is opgelegd (vier zaken). Daarbij zijn taakstraffen opgelegd (tot zestig uur) en gevangenisstraffen (tot acht weken). Er zijn tien zaken geseponeerd. In vijf gevallen werden zaken overgedragen aan landen binnen de EU om daar door de instanties te worden afgedaan.

Minderjarigen
Een aanzienlijk deel van de bedreigingen wordt gedaan door minderjarigen. Er zijn zeven zaken met minderjarigen via Bureau Halt afgedaan. Daarnaast zijn er 42 berispende gesprekken gevoerd. Dat gebeurt met minderjarige verdachten die niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest. Een wijkagent van de politie gaat dan thuis, in bijzijn van de ouders, in gesprek met de jongere over de gevolgen van zijn handelen.

Trends
Het aantal meldingen en strafbare bedreigingen lag in 2020 hoger dan in 2019. In 2019 waren er 393 meldingen en 206 strafbare bedreigingen. Het is aannemelijk dat de hogere cijfers samenhangen met de toenemende polarisatie in de samenleving.
Daarnaast zijn er in 2020 meer zaken door de rechter behandeld dan het jaar daarvoor (respectievelijk 43 versus 15). Dat is het gevolg van aangescherpt OM-beleid dat erop is gericht om bedreigers vaker dan voorheen te dagvaarden en op zitting te brengen. Daarbij legt de rechter ook geregeld celstraffen op.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner