Beveiliging nieuws

Onze partners

Regio Control Veldt

JMB Groep

CDVI

NIBHV

Akuvox

Crown Security Services

Koninklijke Oosterberg

Traka ASSA ABLOY

Nenova

CSL

OSEC

Uniview

Hikvision

EAL

Explicate

ASIS

VBN

GFT

Advancis

Securitas

Centurion

Add Secure

Unii

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

2N

SmartSD

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

VVNL

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

ADI

Optex

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Bydemes

RoSecure

Brivo

IDIS

MPL

Eizo

Top Security

Genetec

HD Security

G4S

Lobeco

Sequrix

Nimo Dog Security

Milestone

Seris

Alarm Meldnet

VAIBS

20face

HID

Kiwa

SOBA

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Trigion

VideoGuard

Avigilon Alta

Seagate

Secusoft

Dahua

Multiwacht

Alphatronics

ARAS

SmartCell

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

CardAccess

Masset Solutions

i-Pro

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

Paxton

Boon Edam

Paraat

DZ Technologies

VEB

Nimo Drone Security

Zeven forensische instellingen starten rechtszaak tegen Dekker

8 december 2019
Redactie
19:22

Zeven instellingen voor forensische zorg spannen elk een kort geding aan tegen minister Dekker voor Rechtsbescherming. Zo willen ze proberen meer geld te krijgen van de overheid. Drie van de instellingen hadden al eerder juridische stappen aangekondigd, toen duidelijk werd dat er 10 procent minder per behandeling betaald zou worden.

De instellingen, die onder andere gevaarlijke patiënten behandelen, waarschuwen dat door de te geringe budgetten de kwaliteit van de zorg in gevaar is en dat dit gevolgen kan hebben voor de veiligheid van de maatschappij, de medewerkers en de patiënten. De zeven instellingen die de rechter inschakelen behandelen 850 patiënten klinisch en 5500 poliklinisch en leveren daarmee bijna 30 procent van de totale forensische zorg in Nederland.

Noodzakelijke veiligheidsmaatregelen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de tarieven in de zorg bepaalt, heeft de tarieven voor forensische zorg dit jaar verlaagd. Volgens de forensische instellingen waren de tarieven al te laag, waardoor forse verliezen worden geleden. Dat gaat onder andere ten koste van noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. De instellingen waarschuwden eerder al de Tweede Kamer dat door de bezuinigingen de veiligheid van de samenleving, de medewerkers en de patiënten op het spel komt te staan. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met tientallen miljoenen euro’s aan kosten voor extra beveiligingsmaatregelen die in 2018 en 2019 zijn genomen na een aantal geruchtmakende incidenten.

Verbaasd
Minister Dekker zegt dat veiligheid voorop moet staan en dat die goed geborgd is bij tal van instellingen. Hij verklaart tegenover de NOS verbaasd te zijn dat een aantal instellingen niet kan rondkomen met het door de overheid beschikbaar gestelde geld en dat niet hij, maar de Nederlandse Zorgautoriteit over de budgetten gaat. Het zijn overigens niet alleen de zeven klinieken die problemen hebben. GGZ Nederland, die namens alle instellingen spreekt, had eerder al aangegeven dat het een landelijk probleem is. Doel van de rechtszaak is dat minister Dekker met de branche in gesprek gaat over de tarieven. Maar volgens Dekker kan dat nu niet omdat er een inkoopprocedure loopt voor de forensische zorg. Het kort geding vindt 14 januari plaats.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner