Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Bydemes

Nimo Dog Security

Explicate

Milestone

OSEC

Unii

VideoGuard

VAIBS

Add Secure

Sequrix

Dero Security Products

VEB

i-Pro

PG Security Systems

Paxton

Multiwacht

Lobeco

RoSecure

Brivo

VBN

Regio Control Veldt

Connect Security

Top Security

VVNL

SOBA

Alphatronics

20face

Centurion

Trigion

IDIS

Eizo

Genetec

ASSA ABLOY

G4S

Traka ASSA ABLOY

Dahua

Avigilon Alta

Nenova

NIBHV

SmartCell

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

ARAS

Kiwa

Koninklijke Oosterberg

JMB Groep

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

ASIS

EAL

Akuvox

MPL

Hikvision

Gold-IP

SmartSD

Oribi ID Solutions

HD Security

Service Centrale Nederland

CDVI

Seris

HID

DZ Technologies

Uniview

Advancis

Paraat

CardAccess

Seagate

Securitas

Crown Security Services

2N

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

GFT

Secusoft

SMC Alarmcentrale

ADI

Optex

Zoon burgemeester Halsema verdacht van ‘gewapende inbraak’

14 augustus 2019
Redactie
05:27

Half juli werden twee vluchtende jongens opgepakt na een inbraak op een woonboot. Zij bleken bovendien in het bezit van verboden wapens. Een van hen is de zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, die recent nog aankondigde de criminaliteit in de hoofdstad keihard aan te willen pakken.

Het is natuurlijk de nachtmerrie van elke bekende persoon. Vooral voor hooggeplaatste politici. Volgens De Telegraaf vragen ‘kringen van politie en Openbaar Ministerie’ zich nu ook af waarom de kwestie nu pas in de openbaarheid komt en of er niet geprobeerd is het misdrijf in de doofpot te stoppen. Politiemedewerkers zouden van hogerhand (maar niet van de burgemeester) opdracht hebben gekregen om te zwijgen over het incident en de persoonsgegevens van de verdachte af te schermen in de politiesystemen.

Minderjarig
Volgens woordvoerder Jean Fransman van de Amsterdamse politie is er geen zwijgplicht opgelegd, maar is het gebruikelijk om zaken buiten de publiciteit te houden als er minderjarige verdachten zijn. Behalve als het om zeer ernstige delicten gaat, zoals overvallen met geweld of liquidaties. Ook topadvocaat Peter Plasman zegt dat er geen sprake is van ’onder de pet houden’, maar dat er wel maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat de privacy van de jongen in het geding zou komen. Hij vindt ook de termen van ‘inbraak’ en ‘wapenbezit’ zwaar overtrokken. Er zou volgens hem sprake zijn van puberaal gedrag en niet meer dan dat. De zoon van de burgemeester is volgens Plasman scholier en nooit eerder met de politie in aanraking geweest. Hij zou volledig hebben meegewerkt aan het onderzoek en een verklaring hebben afgelegd.

Protocol
Halsema heeft de dag na de arrestatie conform het protocol het Bureau Integriteit van de gemeente op de hoogte gesteld. Zij heeft volgens woordvoerder Sebastiaan Meijer van de gemeente ook benadrukt dat er voor haar zoon geen sprake kan zijn van een uitzonderingsbehandeling. Om belangenverstrengeling te voorkomen is de zaak overgedragen aan het arrondissementsparket van buurgemeente Haarlem.
Het zou gaan om een relatief onschuldig vergrijp. De woonboot was verlaten en er is niets gestolen. Wel hebben de jongens er brandblussers leeggespoten. Toch heeft het oppakken van haar zoon en de vondst daarbij van messen en een alarmpistool, de GroenLinks-burgemeester behoorlijke imagoschade opgeleverd. Zij kondigde onlangs nog aan om keihard de strijd aan te binden met de criminaliteit op straat. ‘Begin bij je eigen familie’, zullen nu veel Amsterdammers in het vervolg denken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner