Zorgen bij politie over nieuwe medewerkers

Volgens intern onderzoek van de politie is het aantal integriteitsschendingen onder agenten in opleiding de afgelopen jaar flink gestegen. Er zijn dan ook grote zorgen over wat ‘normvervaging onder jonge aspiranten’ wordt genoemd, zo meldt De Telegraaf.

Het probleem is niet nieuw. Uit het onderzoek ‘Aspiranten en het glazen huis’ blijkt dat er sinds 2016 al 59 aspirant-agenten zijn ontslagen wegens ongewenst gedrag. Het aantal integriteitsonderzoeken is sinds die tijd verdubbeld, wat overigens ook komt omdat er nu meer agenten worden opgeleid. Vooral het aantal onderzoeken naar plichtsverzuim nam sterk toe. In 2016 waren het er nog negen. In 2020 ging het om 33 zaken. In totaal waren in die periode 168 agenten in opleiding onderwerp van integriteitsonderzoek.

Ver over de schreef
De aspiranten zouden integriteit minder serieus nemen dan voorheen. Zo maken zij zich in privétijd schuldig aan gebruik van harddrugs en het rijden onder invloed. Ook wordt informatie gelekt. De studenten denken mogelijk dat zij zich alleen onder werktijd aan de regels moeten houden, aldus de onderzoekers. Sommigen gingen vrij erg over de schreef. Zo maakte een aspirant regelmatig misbruik van de politiesystemen en werd hij aangehouden in de auto van een vriend die actief is in de criminaliteit. Twee anderen werden zelfs verdacht van verkrachting en aanranding. Weer een ander sloeg iemand bewusteloos en bekommerde zich verder niet om het slachtoffer. In 2016 werden zeven aspiranten ontslagen. In 2020 was dat aantal ruim verdubbeld tot vijftien. Driekwart van hen was meerdere keren de fout ingegaan.

Deel dit artikel via: