Zorgen over beveiliging tijdens Invictus Games in Den Haag

Van 9 tot en met 16 mei vinden in het Zuiderpark in Den Haag de Invictus Games plaats, een internationaal sporttoernooi voor gehandicapte en getraumatiseerde oud-militairen. Door de recente gebeurtenissen in Irak en Iran vraagt de organisator zich echter af of de beveiliging van de Amerikaanse delegatie toereikend zal zijn.

De organisatie van de Invictus Games is in feite rond. Er komen 550 deelnemers en naar schatting 5000 bezoekers. Eregast is de Britse prins Harry, die de drijvende kracht is achter het sporttoernooi. Mogelijk komen ook koning Willem-Alexander, premier Rutte en andere leden van de regering een kijkje nemen. Dit stelt vanzelfsprekend hoge eisen aan de beveiliging. Daarom wordt het Zuiderpark omgevormd tot een evenemententerrein met strenge toegangscontrole door politie en particuliere beveiligers.

Openbaar
Het is wel de bedoeling dat het evenement openbaar blijft. Voor het bijwonen van wedstrijden zijn kaartjes nodig, maar het Zuiderpark blijft gedurende het evenement gewoon toegankelijk. Bij eerdere edities van de Invictus Games in onder andere Australië en Canada gaf dat geen problemen, maar door de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten is het dreigingsbeeld inmiddels wel veranderd. Er komen driehonderd Amerikanen naar Den Haag, sporters en hun begeleiders. Het zou kunnen dat deze extra beveiliging nodig hebben. Dat zal waarschijnlijk niet binnen de begroting van 16,2 miljoen euro passen. Het sowieso al de bedoeling om het toernooi ‘low profile’ te houden. Er komen bijvoorbeeld geen speciale faciliteiten voor bezoekende hoogwaardigheidsbekleders. Hoewel het initiatief niet vanuit Defensie komt, zou dit departement wellicht een rol kunnen spelen als extra beveiliging wenselijk is.

Gedeeld

Geef een reactie