Beveiliging nieuws

Onze partners

Nenova

Secusoft

VEB

VVNL

Traka ASSA ABLOY

MPL

ADI

Regio Control Veldt

Seagate

Nimo Dog Security

OSEC

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

IDIS

Unii

Connect Security

DZ Technologies

i-Pro

NIBHV

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Genetec

NetworxConnect

JMB Groep

ASIS

G4S

Dero Security Products

Optex

HID

GFT

Multiwacht

ASSA ABLOY

VBN

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

ARAS

Bydemes

CardAccess

EAL

Akuvox

SmartSD

CDVI

Crown Security Services

Gold-IP

VideoGuard

Oribi ID Solutions

CSL

Uniview

SMC Alarmcentrale

Explicate

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Centurion

Bosch Security Systems

Eizo

Top Security

SmartCell

Paraat

Alarm Meldnet

20face

Advancis

Sequrix

Hikvision

VAIBS

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

RoSecure

Masset Solutions

Paxton

Dahua

SOBA

Trigion

Seris

Koninklijke Oosterberg

Brivo

Securitas

Ajax Systems

Kiwa

Add Secure

HD Security

Milestone

2N

Zorgen over toename van cameratoezicht op scholen

12 december 2019
Redactie
13:35

In en rond steeds meer scholen komen beveiligingscamera’s. Dat blijkt uit een rondgang van het NOS Jeugdjournaal langs langs twintig basis- en middelbare scholen en betrokken instanties. Privacyexperts maken zich zorgen over het gebrek aan controle op naleving van de regelgeving.

Net als andere organisaties dienen scholen zich te houden aan wat de Algemene Verordening Gegevensbescherming voorschrijft. Handhaving hiervan gebeurt echter niet, tenzij iemand een klacht indient bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat het cameratoezicht in het onderwijs snel toeneemt wordt volgens de NOS bevestigd door de Autoriteit Persoonsgegevens, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hoeveel scholen inmiddels camera’s hebben en hoeveel is niet bekend, omdat het niet verplicht is de camera’s te registreren of daar een vergunning voor aan te vragen.

Vrijheden
“We moeten oppassen dat kinderen niet constant in de gaten worden gehouden”, zegt Simone van der Hof, hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij van de Universiteit Leiden. “Laten we zorgen dat hun vrijheden fier overeind blijven staan.” Volgens de privacyexpert zou niemand het accepteren als zijn kind continu wordt bespied door iemand die alle handelingen noteert. Maar als het gedrag continu met camera’s wordt vastgelegd, lijkt niemand daar een probleem mee te hebben. Volgens Van der Hof groeit wel het besef dat hier iets aan gedaan moet worden. Onder andere om te voorkomen dat kinderen hun vrijheden niet kunnen ontwikkelen. Scholen zouden daarom op de eerste plaats een geldige reden moeten hebben om bewakingscamera;s in te voeren. Ook is het volgens de hoogleraar van belang dat beelden alleen worden bekeken als er een incident is geweest en dat overige beelden niet langer dan vier weken worden bewaard. Verder wijst zij op de verplichting om cameratoezicht met een bordje kenbaar te maken. “De belangen van leerlingen, leerkrachten en bezoekers moeten worden afgewogen tegen het eigenbelang van de school”, zegt Annemieke Herberigs van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner