Beveiliging nieuws

Onze partners

VEB

ASSA ABLOY

2N

Lobeco

Centurion

HD Security

Explicate

SOBA

Trigion

Avigilon Alta

DZ Technologies

Masset Solutions

Nimo Dog Security

Add Secure

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

RoSecure

Gold-IP

Bosch Security Systems

CSL

SmartSD

Brivo

JMB Groep

Crown Security Services

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

Unii

ASIS

IDIS

Paraat

Nimo Drone Security

i-Pro

Connect Security

SmartCell

Secusoft

Multiwacht

PG Security Systems

G4S

NetworxConnect

Milestone

NIBHV

Advancis

Hanwha Vision Europe

Sequrix

VideoGuard

Eagle Eye Networks

OSEC

Kiwa

Service Centrale Nederland

Paxton

Alphatronics

HID

Top Security

VVNL

Seris

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

GFT

BHVcertificaat.online

ADI

Securitas

Dero Security Products

Hikvision

20face

Dahua

Optex

Koninklijke Oosterberg

ARAS

Bydemes

MPL

Akuvox

Eizo

VBN

Seagate

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Boon Edam

Nenova

Uniview

Genetec

CDVI

EAL

Zware beveiliging rond NSS-top (video)

24 maart 2014
Redactie
15:49

De Nuclear Security Summit (NSS) van vandaag en morgen in Den Haag is de grootste veiligheidsoperatie in de Nederlandse geschiedenis. De 53 wereldleiders zijn inmiddels aanwezig, voor de beveiliging wordt niets aan het toeval over gelaten.

PolitiemotorDen Haag is een vesting, het luchtruim is afgesloten en grenzen worden weer bewaakt. Het gebied rond het World Forum is hermetisch afgesloten. De meeste deelnemers aan de NSS-top in Den Haag zijn gisteren al aangekomen in Nederland. De bezoekers logeren in hotels in en rond Den Haag en Amsterdam, net als 5.000 delegatieleden en 2.000 journalisten uit de hele wereld. 8.000 militairen, 13.000 politieagenten en geheime diensten worden ingezet voor een veilig verloop van het evenement.

De ochtendspits is uitzonderlijk rustig verlopen voor een maandagochtend. Voor Rijkswaterstaat is het de grootste verkeersmanagementoperatie ooit, tijdens de NSS zijn er 38 omleidingsroutes. Bij Traffic Service Nederland werden er de afgelopen maanden duizenden verkeersborden gemaakt die worden ingezet bij de NSS. De snelwegen tussen Schiphol en Den Haag werden gistermiddag al afgesloten voor het vervoer van de regeringsleiders.

Twee F-16-gevechtsvliegtuigen zijn vanaf vliegbasis Volkel opgestegen om een vliegtuig te onderscheppen. Volgens de NCTV gaat het om een Amerikaans vrachtvliegtuig dat geen toestemming had om te landen op Schiphol. Die toestemming is vandaag en morgen vooraf nodig vanwege de NSS-top. Het vrachtvliegtuig heeft onder begeleiding het Nederlands luchtruim verlaten en is nu onderweg naar Frankfurt. Tijdens de NSS-top zijn twee F-16’s van de Luchtmacht permanent in de lucht om het luchtruim boven Den Haag te bewaken. Ze worden in de lucht bijgetankt. Ook staan er in Volkel en Leeuwarden F-16’s paraat. Voor de kust liggen drie marineschepen en in Noordwijk en Wassenaar worden luchtdoelraketten opgesteld om de NSS-top te beveiligen.

De politie heeft speciaal voor de NSS de politie app uitgebreid met extra functionaliteiten. De app bevat algemene informatie over de NSS, nieuwsberichten, alles over de rol van de politie en links naar de websites van alle partners. Ook is het mogelijk om contact met de politie op te nemen of foto’s of filmpjes naar de politie te verzenden.

Er zijn veel maatregelen genomen om de top in Den Haag rustig te laten verlopen, maar één maatregel is wel heel bijzonder, zegt verslaggever Jos Heymans van RTL Nieuws. “Het is hier helemaal drooggelegd. In het beveiligde gebied kun je nergens een biertje of een glas wijn drinken.” De maatregel is in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ingesteld.

Nederland is baas in eigen huis tijdens de top, zegt NCTV Dick Schoof. “Natuurlijk praten we met landen als Amerika en Rusland over de veiligheidsmaatregelen die we nemen. We proberen ook tegemoet te komen aan hun wensen en eisen op dat gebied. Maar uiteindelijk beslissen we zelf welke maatregelen we nodig achten en gaan toepassen”. Eerder zei Schoof al dat Nederland voorop loopt in de beveiliging van radioactieve materialen en wil die kennis graag delen als organisator van de Nuclear Security Summit 2014.

Om de veiligheid van iedereen te garanderen, wordt volgens Schoof rekening gehouden met 35 scenario’s. “Dat varieert van fysieke veiligheid tot digitale veiligheid. Ik wil geen specifieke gevallen noemen, want dan geven we te veel inzicht in onze papieren.” De dreiging van een terroristische aanslag in Nederland is momenteel niet groter dan anders, aldus Schoof.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner