Beveiliging nieuws

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Brivo

Dahua

Dero Security Products

Avigilon Alta

Koninklijke Oosterberg

Bosch Security Systems

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

SmartSD

Nenova

HD Security

G4S

Seris

2N

ASSA ABLOY

Paraat

CDVI

Alphatronics

EAL

Eagle Eye Networks

Gold-IP

Explicate

Unii

VBN

Crown Security Services

Advancis

ASIS

Hanwha Vision Europe

Top Security

Eizo

Hikvision

Kiwa

CardAccess

Securitas

HID

Secusoft

Lobeco

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Milestone

MPL

Centurion

SMC Alarmcentrale

Trigion

Boon Edam

VideoGuard

Add Secure

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

20face

Uniview

SmartCell

Genetec

Paxton

VAIBS

Masset Solutions

Akuvox

ADI

Oribi ID Solutions

OSEC

De Beveiligingsjurist

Optex

NIBHV

CSL

Connect Security

GFT

Sequrix

i-Pro

VEB

Nimo Drone Security

Bydemes

Nimo Dog Security

IDIS

ARAS

DZ Technologies

JMB Groep

Seagate

RoSecure

SOBA

VVNL

Ajax Systems

Zware misdaad niet minder geworden door corona

2 januari 2021
Redactie
17:37

De zware criminaliteit lijkt nauwelijks last te hebben gehad van het coronavirus. Dat stelt de onderzoeksredactie van RTL Nieuws vast op basis van een analyse van de meest recente misdaadcijfers over 2020. Het totaal aantal misdrijven in Nederland daalde licht. Maar het aantal zware delicten nam juist toe.

Verschillende misdrijven zijn in aantal gedaald sinds de uitbraak van het coronavirus. Zo nam het aantal inbraken af met 21 procent, werden 23 procent minder overvallen gepleegd en daalde winkeldiefstal met 11 procent. Daar staat tegenover dat 47 procent meer mensen werden opgelicht via internet. Ook het aantal gevallen van moord en doodslag en pogingen daartoe steeg met 4 procent. Er werden 5 procent meer wapens verhandeld en er was een algehele verharding van de criminaliteit te zien.

Drugs
Het afgelopen jaar is ook duidelijk geworden dat Nederland een van de grootste doorvoerhavens heeft voor drugs en dat het land ook een van de grootste producenten is geworden. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem waarschuwt dat heel jonge mensen gelokt worden door het grote en snelle geld van de cocaïnehandel en andere soorten van drugscriminaliteit. Hij ziet de verharding van de georganiseerde misdaad ook terug in de liquidaties van het afgelopen jaar. Het zijn volgens hem jonge mensen die snel naar geweld grijpen op het moment dat het daar in die kringen niet goed gaat.

Fors uit de hand gelopen
Voorzitter Jan Struijs van de Politiebond ziet dat de harde en georganiseerde misdaad fors uit de hand is gelopen en dat er nog onvoldoende antwoorden zijn om deze te bestrijden. Hij vindt het tijd om te gaan investeren in innovaties en vernieuwingen om zware delicten aan te pakken. Met de huidige methodes kan de recherche het werk onmogelijk aan.
Marcouch ziet meer in betere samenwerking tussen overheidsinstanties om het zo de georganiseerde misdaad moeilijker te maken. Zijn collega Verhulst van Ede wil bijvoorbeeld hulp van de Belastingdienst om het vermogen van criminelen af te kunnen pakken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner