Zware misdaad niet minder geworden door corona

De zware criminaliteit lijkt nauwelijks last te hebben gehad van het coronavirus. Dat stelt de onderzoeksredactie van RTL Nieuws vast op basis van een analyse van de meest recente misdaadcijfers over 2020. Het totaal aantal misdrijven in Nederland daalde licht. Maar het aantal zware delicten nam juist toe.

Verschillende misdrijven zijn in aantal gedaald sinds de uitbraak van het coronavirus. Zo nam het aantal inbraken af met 21 procent, werden 23 procent minder overvallen gepleegd en daalde winkeldiefstal met 11 procent. Daar staat tegenover dat 47 procent meer mensen werden opgelicht via internet. Ook het aantal gevallen van moord en doodslag en pogingen daartoe steeg met 4 procent. Er werden 5 procent meer wapens verhandeld en er was een algehele verharding van de criminaliteit te zien.

Drugs
Het afgelopen jaar is ook duidelijk geworden dat Nederland een van de grootste doorvoerhavens heeft voor drugs en dat het land ook een van de grootste producenten is geworden. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem waarschuwt dat heel jonge mensen gelokt worden door het grote en snelle geld van de cocaïnehandel en andere soorten van drugscriminaliteit. Hij ziet de verharding van de georganiseerde misdaad ook terug in de liquidaties van het afgelopen jaar. Het zijn volgens hem jonge mensen die snel naar geweld grijpen op het moment dat het daar in die kringen niet goed gaat.

Fors uit de hand gelopen
Voorzitter Jan Struijs van de Politiebond ziet dat de harde en georganiseerde misdaad fors uit de hand is gelopen en dat er nog onvoldoende antwoorden zijn om deze te bestrijden. Hij vindt het tijd om te gaan investeren in innovaties en vernieuwingen om zware delicten aan te pakken. Met de huidige methodes kan de recherche het werk onmogelijk aan.
Marcouch ziet meer in betere samenwerking tussen overheidsinstanties om het zo de georganiseerde misdaad moeilijker te maken. Zijn collega Verhulst van Ede wil bijvoorbeeld hulp van de Belastingdienst om het vermogen van criminelen af te kunnen pakken.

Gedeeld

Geef een antwoord