Zware straffen voor bedrijven die terreurberichten verspreiden

Terroristische video’s, foto’s en berichten moeten binnen de EU binnen een uur offline zijn gehaald. Internetbedrijven die dat niet doen kunnen binnenkort een boete van 4 procent van hun jaaromzet opgelegd krijgen. Dat hebben de EU-ministers van Justitie bepaald.

Al in september stelde de Europese Commissie voor om dit wettelijk te regelen. Er waren al vrijwillige afspraken met grote internetpartijen als Facebook, Google en Twitter, maar die hadden te weinig resultaat. Voor hostingproviders en sociale media ligt er een grote uitdaging. Het is niet eenvoudig om het verboden materiaal zo snel te verwijderen. Maar volgens de EU is het wel nodig, omdat de berichten vooral het eerste uur heel schadelijk zijn.

Rechter
Nederland vindt dat het voorstel te weinig rechtsbescherming biedt voor aanbieders van internetcontent. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ziet liever dat een bevel om een bericht te verwijderen aan de rechter in het land van de provider moeten kunnen worden voorgelegd. Op die manier blijft de vrijheid van meningsuiting beschermd. Hij kreeg voor dit argument echter geen meerderheid binnen de EU. Een wet is er nog niet. Daarover wordt onderhandeld zodra het Europees Parlement zijn standpunt heeft bepaald.

Gedeeld

Geef een reactie