Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Ajax Systems

G4S

Nenova

Seagate

SOBA

GFT

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Kiwa

Sequrix

Nimo Dog Security

Explicate

Bosch Security Systems

Top Security

Bydemes

Masset Solutions

Hikvision

Uniview

Service Centrale Nederland

Brivo

Dero Security Products

Paxton

VBN

Hanwha Vision Europe

Trigion

Centurion

Alphatronics

DZ Technologies

De Beveiligingsjurist

NIBHV

Nimo Drone Security

CSL

Gold-IP

Lobeco

VideoGuard

i-Pro

PG Security Systems

Secusoft

Network Optix

Advancis

Multiwacht

20face

JMB Groep

Regio Control Veldt

Connect Security

2N

OSEC

Seris

EAL

ASSA ABLOY

ARAS

Eagle Eye Networks

HD Security

HID

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Eizo

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

Genetec

RoSecure

SmartSD

Unii

CardAccess

IDIS

VVNL

ADI

Oribi ID Solutions

Add Secure

Optex

Crown Security Services

Paraat

Alarm Meldnet

ASIS

SmartCell

Akuvox

Milestone

Securitas

CDVI

VEB

Nog 100.000 installaties afhankelijk van 2G

1 juli 2024
Redactie
14:13

Er is veel discussie rondom de uitfasering van 2G/GPRS. Voor systemen in de inbraak- en brandbeveiliging, die vaak afhankelijk zijn van back-up-verbindingen, betekent dit dat deze uiterlijk op 1 december 2025 verdwijnen. Voor alarmering in de zorg- en agrarische sector kan dit directe uitval veroorzaken en mogelijk extra schade opleveren.

2G GPRS is een dataprotocol dat data verstuurt via het 2G-netwerk. Alarminstallaties gebruiken twee methoden om data te verzenden: via GPRS of door voorgeprogrammeerde (alarm)telefoonnummers te bellen via 2G. Dit is vooral in de agrarische sector en bij particuliere alarminstallaties gebruikelijk. Voor meldingen naar particuliere alarmcentrales wordt vaak een modem gebruikt die GPRS inzet.
2G is echter een verouderde techniek voor mobiele telefonie, ook wel bekend als GSM. Moderne mobiele netwerken zoals 4G en 5G zijn veel sneller. 3G, de voorloper van deze netwerken, is in Nederland al uitgefaseerd. Providers hebben 2G zo lang behouden omdat veel alarmerings- en datasystemen het nog gebruiken. De netwerken zijn echter verouderd en moeilijk te onderhouden, met onderdelen die vaak niet meer beschikbaar zijn. Bovendien zijn de frequenties nodig voor nieuwere communicatietechnieken zoals 5G.”

Roet in het eten
Er zijn momenteel nog twee 2G-netwerken in Nederland: die van Vodafone en KPN. Vodafone heeft nog geen concrete uitfaseringsdatum, maar KPN stopt uiterlijk op 1 december 2025. Ondernemers en bewoners moeten bij hun installateur nagaan of er problemen te verwachten zijn. Vaak is alleen de modem of kiezer van het alarmsysteem aan vervanging toe, maar niet altijd. Het is de vraag of de beveiligingsbranche op tijd alle systemen kan ombouwen. Brancheorganisaties stellen dat er voldoende nieuwe hardware op voorraad is, maar personeelstekorten kunnen roet in het eten gooien.
Er zijn nog ongeveer 100.000 gebruikers van 2G/GPRS, vooral in de inbraakbeveiliging en deels in brandbeveiliging en zorgalarmering. Particuliere alarminstallaties zonder onderhoudscontract vormen een risico, omdat gebruikers niet door installateurs worden gewaarschuwd. Bij bedrijven eisen verzekeraars vaak een functionerend inbraaksignaleringssysteem met onderhoudscontract. Als het beveiligingsbedrijf haar werk niet doet en het systeem faalt tijdens een inbraak, ligt de schuld mogelijk minder bij de eindgebruiker. De brandverzekeraar kan de schade dan wellicht vergoeden en het beveiligingsbedrijf aansprakelijk stellen.

Bron: Verbond van Verzekeraars.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner