Nog geen bewijs van schieten op politie bij wildwestoverval

Er is nog geen bewijs dat er bij de ‘wildwestoverval’ op het waardentransport bij Schöne Edelmetaal gericht op de politie is geschoten. Dat zou blijken uit een forensisch rapport dat is ingezien door NU.nl. Dit kan serieuze consequenties hebben voor de straffen die de overvallers te wachten staan.

De overval vond 19 mei plaats bij een filiaal van Schöne Edelmetaal in Amsterdam Noord. Na een wilde achtervolging en een vuurgevecht werden in Broek op Waterland zes verdachten aangehouden en één doodgeschoten. Daarbij zijn flink wat kogelinslagen ontstaan, maar die blijken tot nu toe alleen van politiewapens afkomstig te zijn. De politievoertuigen zijn geen van alle geraakt. Dit wil overigens niet zeggen dat ook daadwerkelijk niet op de politie is geschoten. Het is alleen nog niet bewezen.

Vrijspraak
Voor de vervolging van de verdachten is het belangrijk dat het bewijs er wel komt. Anders kan voor de tenlasteleggingen poging tot moord en poging tot doodslag vrijspraak volgen. De advocaten van de verdachten willen tijdens een zitting op 15 november al om opheffing vragen van de voorlopige hechtenis op basis van de verdenking van het gericht schieten op de politie. De verdachten komen dan overigens nog niet vrij. De advocaten hebben ook beelden van dashcams en bodycams van de politie opgevraagd om te kunnen zien of niet juist de politie in het wilde weg heeft geschoten en niet de overvallers, die verklaren alleen in de lucht te hebben geschoten. Afgelopen week werden in België en Frankrijk nog twee bij de overval betrokken personen aangehouden. Van de buit, ter waarde van 14,5 miljoen euro, is nog altijd 4,2 miljoen euro zoek.

Deel dit artikel via: