Nog veel struikelblokken in samenwerking publiek en privaat
De overheid zou veel meer kunnen profiteren van de kennis die er binnen het bedrijfsleven is op veiligheidsgebied. Informatie-uitwisseling blijft echter een heet hangijzer. Onder andere daarover ging een interview van Charles Groenhuijsen met voorzitter Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau van de VBN en Securityprofessional van het Jaar Armand van Bercheycke.
Het interview vond plaats in het kader van de VBN Security Summit die 18 november in Amersfoort gaat plaatsvinden. Groenhuijsen vroeg onder andere naar hoe het met innovatie is gesteld binnen de beveiligingsbranche. Van Bercheycke: “Er gebeurt veel op het gebied van innovatie. Dat moet ook wel, want de criminaliteit innoveert ook. De criminaliteit wordt ook steeds harder, wat we zien met bedreigingen aan het adres van wetenschappers en bestuurders. Met opleidingen proberen we met de nieuwste technologie mee te gaan, zoals op het gebied van drones. Ook besteden we aandacht aan bestrijding van extremisme en terrorisme.”
Publiek-private veiligheid
Van Oranje: “We tellen veel kleine ondernemingen binnen de vereniging en daar zie je innovaties zich sneller ontwikkelen. We kijken ook naar publiek-private veiligheid. Bij de overheid ligt privaat gevoelig, maar je ziet wel steeds meer toenadering. Wij willen ook kijken naar wat wij kunnen betekenen voor maatschappelijke veiligheid. Maar het komt moeilijk van de grond.”
Particuliere beveiligingsorganisaties zijn met meer mensen op straat dan de politie, maar zij krijgen geen informatie van de politie. Je wilt wisselwerking. Wat is dan het probleem dat dit niet gebeurt. Sommige hobbels op de weg zijn helemaal niet nodig. Op andere gebieden weten publiek en privaat elkaar overigens wel te vinden. Dus het kan wel”, aldus de voorzitter van de VBN.
Ondermijning
Van Bercheycke: “De overheid heeft er nog weinig grip op ondermijning. De wetgeving zal aangepast moeten worden zodat meer onderzoeken op grote schaal mogelijk worden. Het gaat nu teveel om kleine successen. De beveiliger en boa zijn steeds meer ogen en oren van de overheid. Als je een kapsalon ziet waar nooit klanten komen, dan zou je daar een melding van kunnen doen.”
Van Oranje: “Justitie houdt zich niet zozeer bezig met preventie. We zouden meer moeten kijken naar hoe we de jeugd kunnen benaderen, om ze uit de criminaliteit te houden. Elke euro die je besteedt aan preventie bespaart een veelvoud aan geld dat later nodig is om criminelen achter de tralies te krijgen.”
“Sociale media kan je op een goede en slechte manier gebruiken”, merkte Groenhuijsen op. Van Bercheycke: “Er is veel valse berichtgeving en stemmingmakerij, waar handhavers en bestuurders last van krijgen. Hier kunnen ook statelijke actoren een rol in spelen.” Van Oranje: “Het gaat ook om intelligence. Wie zitten er achter die berichten? Wat is hun doel en hoe kan je met tegenberichten een bepaalde balans creëren?”
Het interview is te zien via deze link.