Beveiliging nieuws

Onze partners

Akuvox

Ajax Systems

Explicate

Optex

Avigilon Alta

Kiwa

Bosch Security Systems

Koninklijke Oosterberg

VAIBS

PG Security Systems

Seagate

EAL

CSL

OSEC

Hikvision

GFT

HD Security

Eizo

Paraat

DZ Technologies

Connect Security

G4S

Genetec

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Secusoft

ADI

VideoGuard

VBN

Traka ASSA ABLOY

ARAS

Hanwha Vision Europe

Unii

Top Security

Crown Security Services

Trigion

Brivo

Alphatronics

CardAccess

Uniview

Gold-IP

Bydemes

Paxton

Nimo Drone Security

Nenova

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

HID

20face

Centurion

SmartSD

VVNL

Nimo Dog Security

NIBHV

Seris

Regio Control Veldt

ASIS

Service Centrale Nederland

MPL

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Masset Solutions

SOBA

i-Pro

Dahua

2N

IDIS

CDVI

Sequrix

Advancis

SmartCell

Multiwacht

RoSecure

VEB

Lobeco

Securitas

Oribi ID Solutions

Milestone

BHVcertificaat.online

Noodzakelijke updates worden meestal uitgesteld

4 februari 2020
Redactie
07:50

De helft van de Nederlanders vergeet updates of stelt ze uit, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De campagne ‘Even je updates checken, voordat ze je hacken’, moet voor meer bewustzijn van de risico’s gaan zorgen.

Updates van software zijn vaak bedoeld om geconstateerde lekken in de beveiliging te dichten. De betere fabrikanten brengen na het bekend worden van een lek zo snel mogelijk een update uit, maar het is vervolgens aan de consument om die ook te installeren. En dat gebeurt volgens het ministerie te weinig. Uit het onderzoek blijkt dat acht van de tien Nederlanders weet dat elektronische apparaten gehackt kunnen worden, maar toch voert ruim de helft noodzakelijke updates niet uit. Of men klikt op ‘later updaten’. Zes van de tien respondenten acht het onwaarschijnlijk dat internetcriminelen hun apparaat aanvallen.

Slimme apparaten
Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK acht een voorlichtingscampagne hard nodig. Bijna driekwart van alle Nederlanders heeft tegenwoordig meerdere slimme apparaten in huis, die verbonden zijn met internet. Voorbeelden zijn smart-tv’s, babyfoons, slimme thermostaten en bewakingscamera’s. Maar ook computers en smartphones hebben updates nodig om veilig te blijven. Een bijkomend risico is dat een onveilig apparaat toegang tot het lokale netwerk van de gebruiker kan geven, zodat via bijvoorbeeld een babyfoon het dataverkeer kan worden onderschept.

Regels voor fabrikanten
De overheid werkt ook binnen EU-verband aan strengere regels voor fabrikanten. Het gebeurt nu nog vaak dat fabrikanten stoppen met het updaten als een apparaat een bepaalde leeftijd heeft bereikt, terwijl het dan nog wel gebruikt kan worden. Een nieuwe wet gaat fabrikanten verplichten om duidelijker te zijn over hoe lang een apparaat verantwoord gebruikt kan worden. Microsoft heeft bijvoorbeeld intensief gecommuniceerd dat Windows 7 na ruim tien jaar niet langer ondersteund wordt. Dat zouden andere fabrikanten volgens het ministerie ook moeten doen. De bedoeling is om de ‘updatewet’ in 2021 van kracht te laten worden. Ook dan zullen er consumenten blijven die hun producten niet updaten, maar die zijn dan in ieder geval gewaarschuwd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner