NPO 3 twee weken in het teken van privacy

Weinig mensen zullen zich realiseren wat zij online zoal aan persoonsgegevens vertrekken. En is veiligheid voor iedereen belangrijker dan vrijheid en privacy? Vanaf morgen staat televisiezender NPO 3 twee weken lang in het teken van privacy.

NPO 3 staat de komende twee weken in het teken van privacy Suzanne Kunzeler, netmanager NPO 3 zegt hierover tegen RadioNL: “We horen en lezen veel over privacy, maar hoe belangrijk vinden we privacy? En wat weten we eigenlijk over privacy? Is het voor onze veiligheid erg dat we slachtoffer zijn van privacy-inbreuk? Het is een thema waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. In deze twee weken belichten we daarom op NPO 3 met programma’s als Hunted, colleges van de Universiteit van Nederland en veel documentaires de verschillende kanten van privacy.”

Hunted
Op maandag 17 oktober begint om 20.30 uur het programma Hunted. Daarin moeten twaalf deelnemers drie weken lang uit handen blijven van professionele opsporingsexperts. Tijdens een spannende klopjacht worden de deelnemers continu op de hielen gezeten en is elke vorm van contact met de buitenwereld een mogelijkheid om gepakt te worden.

Privacytest
Na Hunted zendt AvroTros om 21.30 uur ‘De Privacytest’ uit. Art Rooijakkers onderzoekt of deelnemers en kijkers voldoende weten over privacy-inbreuk en computercriminaliteit. Kijkers kunnen meedoen via hun second screen.
Van 17 tot en met 21 oktober krijgen kijkers dagelijks een college over privacy, gepresenteerd door Alexander Klöpping. De online ‘Universiteit van Nederland’ heeft voor de NTR en NPO 3 vijf van dergelijke colleges gemaakt. Wie weet er meer over je: de overheid, Facebook of Google? Mr.dr Bart Schermer geeft in dit programma inzichten en maakt de kijkers bewust van hun digitale sporen. Prof. dr. Leo Kouwenhoven neemt de kijker mee in de wereld van de quantumcomputer en prof. dr. Vanessa Evers creëert robots die weten wat Nederlanders denken en voelen. Willen we denken als een hacker?

Mr. Robot
Op zaterdag 22 oktober begint rond 0.00 uur het tweede seizoen van de cyberserie Mr. Robot waarin de jonge programmeur Elliot Alderson (Rami Malek) overdag bij een internetbeveiligingsbedrijf werkt. ‘s Nachts gebruikt hij zijn hackerskunsten om vrienden en kennissen te beschermen tegen mensen met kwade bedoelingen.
Van maandag 24 tot en met 28 oktober is dagelijks een documentaire over privacy te zien. In 3Doc Addicted to my phone (24/8) ziet de kijker hoe bedrijven toegang krijgen tot persoonlijke gegevens via gratis apps op mobiele telefoons.
In 3Doc The Thread (AVROTROS, 25/10 22.55 uur) gaan de gebruikers van Reddit op zoek naar de Boston bombers en is het publiek Big Brother, aanklager en rechter.
Woensdag 26 oktober is te zien we hoe de privacy wordt aangetast in 3Doc Panopticon: illusie van privacy (BNN, 23.10 uur).
Donderdag volgt een herhaling van de documentaireserie Super Stream Me (VPRO, 22.20 uur), met een terugblik op de effecten van het live-stream experiment van Nicolaas Veul en Tim den Besten die 18 dagen lang alles uit hun dagelijkse leven deelden .
Vrijdag laat internetpionier Josh Harris een groep van honderd mensen 24/7 volgen in een aangepaste kelder in 3Doc We live in public (VPRO, 23.35 uur). Online is de documentaire Do not track te zien.

Deel dit artikel via: