NS-boa’s mogen niet meer in stationswinkels optreden

Voorheen konden spoorboa’s overal op de stations ingrijpen bij incidenten, maar nu mogen ze de winkels niet meer in. Als daar problemen optreden, dient de politie ingeschakeld te worden, wat lang kan duren. De NS wil het mogelijk maken dat de boa’s weer als vanouds in de stationswinkels kunnen optreden.

De spoorboa’s van NS Veiligheid & Service moeten volgens De Telegraaf vanwege strikte regels werkeloos toekijken bij overlast, agressie en andere misstanden in de stationswinkels. Dat komt omdat de stationswinkels sinds kort formeel buiten hun terrein vallen, ook als de winkels door NS worden beheerd. PVV-Kamerlid Roy van Aalst wil deze ‘bureaucratische dwaling’ onder de aandacht van de politiek gaan brengen. “Het is pure frustratie voor beveiligers. Als ze een lastige of agressieve klant zien in een winkel, moeten ze met hun armen over elkaar toekijken, omdat ze niet naar binnen mogen om in te grijpen”, zegt de parlementariër in De Telegraaf. Als de boa’s toch optreden, krijgen zij volgens hem een tik op de vingers van de politie.

Strikter gehandhaafd
Ook de NS ziet de regels graag aangepast. “Deze situatie is onwenselijk en komt de veiligheid op de stations niet ten goede”, zegt operationeel bestuurder Marjan Rintel. “Veiligheid stopt voor ons niet bij de winkeldrempel.” De NS wil dat er zo snel mogelijk een einde aan het verbod komt en gaat daarover in gesprek met de ministeries, het OM en de politie.
De regels zijn overigens niet veranderd, maar worden met ingang van dit jaar strikter gehandhaafd. Voorheen werd de inzet van boa’s in de hele stationsomgeving gedoogd. NS hoopt nu samen met de autoriteiten tot een werkbare oplossing te komen. De boa’s mogen nu wel iemand aanhouden, maar met dezelfde bevoegdheden als een burger. Handboeien mogen dan niet worden gebruikt.

Deel dit artikel via: