Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

BHVcertificaat.online

Sequrix

Top Security

Seris

Unii

Brivo

Hanwha Vision Europe

Milestone

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Nenova

Dero Security Products

ASIS

ARAS

CDVI

GFT

Avigilon Alta

Ajax Systems

Lobeco

Crown Security Services

VBN

NetworxConnect

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Optex

Advancis

Secusoft

PG Security Systems

ADI

OSEC

IDIS

VideoGuard

NIBHV

VEB

DZ Technologies

CardAccess

SmartCell

Alphatronics

Securitas

Add Secure

Genetec

Alarm Meldnet

Connect Security

SOBA

Centurion

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Masset Solutions

Bydemes

Seagate

G4S

Hikvision

Eizo

JMB Groep

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

20face

HD Security

Trigion

Paraat

Nimo Drone Security

EAL

Explicate

2N

SMC Alarmcentrale

Kiwa

CSL

i-Pro

VVNL

Oribi ID Solutions

Uniview

Akuvox

RoSecure

VAIBS

Multiwacht

HID

Paxton

SmartSD

NS-boa’s treffen steeds vaker wapens aan in trein

9 oktober 2020
Redactie
07:13

In een brandbrief aan de directie van de NS uiten 650 boa’s hun zorgen over het toenemende aantal steekwapens dat in de treinen wordt aangetroffen. Ook andere wapens, zoals boksbeugels, worden steeds vaker gevonden bij de aanhouding van vooral jonge overlastveroorzakers.

Bij fouilleringen door NS-boa’s vallen steeds vaker wapens op de grond, waarschuwt het dagelijks bestuur van de afdeling Veiligheid en Service (V&S) van de NS. Dit is de afdeling waaronder de boa’s van het vervoersbedrijf vallen. Net als veel van hun collega’s willen de veiligheidsmedewerkers van de NS een wapenstok om zich te kunnen verdedigen tegen de toenemende agressie. Vooral omdat zij vaak geen vluchtmogelijkheid hebben en het lang kan duren voordat de politie komt helpen.

Incidenten
Vorig jaar gebeurde het zeventien keer dan NS-medewerkers met een wapen werden bedreigd. Het vervoersbedrijf heeft geen cijfers over het aantal aangetroffen wapens. Volgens vakbond BOA-ACP zijn dat er veel. Ze worden gevonden bij reizigers die geen vervoersbewijs hebben, overlast veroorzaken of weigeren een mondkapje te dragen. Dergelijke problemen spelen ook bij lokale vervoersbedrijven. Bij de Rotterdamse RET werden in 2019 zestien wapenincidenten geregistreerd. Volgens Steef Danse van BOA-ACP gaat het vaak op jongeren tot 25 jaar, vertegenwoordigers van de rapcultuur, zo zegt hij tegenover dagblad Trouw. Hij werkt zelf voor V&S bij de NS en zegt genoeg mee te maken en te horen.

Dagelijkse worstelingen
Danse maakt zich ook zorgen over de toenemende agressie. Vrijwel dagelijks zou wel ergens een boa van de NS verwikkeld raken in een worsteling. Dat constateert het vervoersbedrijf zelf ook. De eerste helft van dit jaar werden ruim dertig procent meer geweldsincidenten geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging is opmerkelijk omdat het aantal passagiers door de coronacrisis enorm is afgenomen. De boa’s moesten vorig jaar 3068 keer een vorm van geweld toepassen om de orde te herstellen. Volgens Openbaar Vervoer Nederland komt het juist door corona dat de agressie toeneemt. Zo zijn er alleen al wekelijks 150 incidenten rondom mondkapjes. Meestal blijft het bij schelden en spugen, maar ernstig geweld komt ook voor. Zo verloren recent twee buschauffeurs meerdere tanden bij gevechten met passagiers. Volgens Danse richt de meeste agressie zich op medewerkers van het openbaar vervoer, maar worden ook reizigers ermee geconfronteerd. Hij adviseert mensen om niet zelf anderen op de mondkapjesplicht te wijzen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner