Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Advancis

DZ Technologies

VideoGuard

Genetec

Lobeco

2N

VVNL

Explicate

Eagle Eye Networks

Seagate

Brivo

20face

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

Bydemes

Nimo Dog Security

PG Security Systems

Centurion

Multiwacht

Alphatronics

Securitas

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

HID

Avigilon Alta

CardAccess

Eizo

Uniview

OSEC

HD Security

VEB

VBN

Akuvox

NIBHV

ASIS

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

CDVI

Hanwha Vision Europe

ARAS

NetworxConnect

Paxton

Secusoft

Gold-IP

SOBA

Paraat

Optex

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

Trigion

Unii

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

Milestone

SmartCell

Connect Security

ADI

GFT

EAL

Masset Solutions

i-Pro

Add Secure

SmartSD

Seris

Top Security

Hikvision

JMB Groep

Regio Control Veldt

CSL

Alarm Meldnet

Nenova

G4S

Sequrix

RoSecure

Kiwa

IDIS

NS test slimme camera voor geweldsdetectie

10 juni 2024
Redactie
10:26

In een poging het toenemende geweld in het openbaar vervoer aan te pakken, test de NS een nieuwe generatie slimme camera’s. Deze zijn uitgerust met geavanceerde software die gewelddadig gedrag kan herkennen en vastleggen. Eerder deze week werd al bekend dat meerdere Nederlandse steden experimenteren met vergelijkbaar cameratoezicht om potentiële misdrijven te detecteren.

De proef vindt plaats aan de IJzijde van Amsterdam Centraal. De maatregel biedt volgens de NS de mogelijkheid om middelen en personeel efficiënter in te zetten waar dat nodig is. De camera’s analyseren bewegingen en geven meldingen bij verdacht of ongewenst gedrag, met een focus op geweldsdetectie. De software hiervoor is ontwikkeld door het Utrechtse bedrijf Oddity.ai.
De NS kan nog geen resultaten delen, omdat de techniek nog in een vroeg stadium verkeert. Er wordt momenteel ervaring opgedaan. Het is nog niet duidelijk of de slimme camera’s op alle stations zullen worden geïnstalleerd. Vakbond FNV Spoor, die recentelijk de aandacht vestigde op het toenemende geweld in het openbaar vervoer, is niet onverdeeld positief over de proef. Er is geen bezwaar tegen het verzamelen van data, maar opgepast moet worden dat de camera’s niet het werk van het veiligheidspersoneel overnemen, waarschuwt bestuurder Henri Jansen. Volgens hem is het namelijk belangrijk dat mensen persoonlijk worden aangesproken op hun gedrag. Als camera’s bepalen of er iets aan de hand is, ben je niet meer preventief bezig, vindt hij. De vakbondsbestuurder benadrukt dat sociale veiligheid een complex vraagstuk is dat vraagt om menselijke betrokkenheid om omgangsnormen te handhaven. In het debat over de balans tussen technologie en menselijke interventie blijft het daarom de vraag hoe slimme camera’s kunnen bijdragen aan de veiligheid zonder het essentiële menselijke element te verliezen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner