Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nimo Drone Security

Dero Security Products

ADI

Securitas

BHVcertificaat.online

Paxton

ARAS

i-Pro

Connect Security

HD Security

De Beveiligingsjurist

Bydemes

Top Security

G4S

Lobeco

IDIS

Bosch Security Systems

Optex

Kiwa

CSL

Hikvision

Avigilon Alta

Brivo

CDVI

Seris

VAIBS

NetworxConnect

VEB

Unii

OSEC

Alarm Meldnet

Multiwacht

Paraat

JMB Groep

Milestone

Crown Security Services

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

ASIS

Genetec

Seagate

Gold-IP

ASSA ABLOY

VBN

HID

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

Explicate

Nimo Dog Security

NIBHV

Centurion

Eagle Eye Networks

Add Secure

Masset Solutions

VideoGuard

EAL

SOBA

GFT

Advancis

PG Security Systems

CardAccess

Trigion

Regio Control Veldt

Akuvox

SmartCell

Ajax Systems

SMC Alarmcentrale

Uniview

Eizo

Nenova

20face

RoSecure

SmartSD

Alphatronics

2N

VVNL

Officieren van justitie werken anoniem vanwege dreiging

30 mei 2022
Redactie
07:08

Officieren van justitie lopen in 39 zaken tegen de zware georganiseerde misdaad zoveel risico dat zij anoniem hun werk mogen doen, zo meldt de NOS. In dossiers hebben zij geen naam, maar een nummer. En het is bij negen zaken verboden om filmopnames, foto’s of tekeningen van hen te maken.

Ook rechters en rechercheurs krijgen deze bescherming tegen represailles vanuit de onderwereld. Dat dit ten koste gaat van de openbaarheid van de rechtspraak, is ondergeschikt aan de veiligheid van de betrokkenen. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat het anonimiseren de afgelopen twee jaar heeft plaatsgevonden in 39 strafzaken, waaronder die rond de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. In die zaak is voor het eerst het complete strafdossier geanonimiseerd. De namen van de officieren van justitie en rechters-commissarissen zijn weggelaten, evenals de namen van alle rechercheurs, ooggetuigen en deskundigen.

Ten koste van de rechtspraak
Volgens een advocaat van een verdachte gaat het anonimiseren ten koste van de rechtspraak. Hij wilde 88 mensen uit het strafdossier ondervragen om hun betrouwbaarheid te beoordelen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de rechter. De advocaat zou dan namelijk de identiteit van getuigen aan zijn cliënt kunnen doorgeven. De rechtbank verklaarde zelf de betrouwbaarheid van betrokkenen te controleren.
Het anoniem optreden in rechtszaken kan overigens niet zomaar. Betrokkenen dienen een verzoek tot ‘verminderde herkenbaarheid’ in te dienen bij een commissie die opgericht is na de moord op advocaat Derk Wiersum. Die toetst het verzoek op concrete dreiging en voorstelbare dreiging en kijkt daarbij naar de inhoud van de zaak en naar het criminele netwerk waar de betrokkene mee te maken heeft.

Niet overbodig
Het anonimiseren is niet overbodig. Toen vier jaar geleden het Marengo-proces begon, presenteerde het OM in alle openheid de kroongetuige in de zaak. Kort daarna werden diens broer, advocaat en adviseur vermoord. Tegenwoordig bewaakt het leger de rechtbank en mogen de officieren van justitie en rechters niet meer op beeld worden vastgelegd. Helemaal anoniem is men niet. Het is nog niet toegestaan om vermomd aan het proces deel te nemen. De verdachten en de magistraten kunnen elkaar nog altijd recht in de ogen kijken en dat zal volgens het OM voorlopig zo blijven.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner