Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NIBHV

VideoGuard

CSL

Hikvision

De Beveiligingsjurist

Lobeco

Trigion

Masset Solutions

SmartCell

Nimo Dog Security

Top Security

Securitas

Connect Security

PG Security Systems

VBN

Gold-IP

HD Security

OSEC

JMB Groep

Regio Control Veldt

G4S

Seris

Advancis

Alarm Meldnet

IDIS

Paraat

VAIBS

Akuvox

Multiwacht

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

20face

Dero Security Products

Sequrix

ADI

Service Centrale Nederland

EAL

NetworxConnect

RoSecure

Bydemes

Kiwa

Paxton

SOBA

Alphatronics

Uniview

GFT

Genetec

Milestone

ASSA ABLOY

Eizo

Nenova

Secusoft

CDVI

Optex

VVNL

BHVcertificaat.online

ARAS

Crown Security Services

i-Pro

ASIS

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

Brivo

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

Seagate

HID

Explicate

SmartSD

Ajax Systems

Unii

Avigilon Alta

2N

CardAccess

Centurion

Bosch Security Systems

VEB

Eagle Eye Networks

OM achterhaalt ruim miljoen berichten uit onderwereld

30 januari 2019
Redactie
09:39

De onderzoeken in de servers waarop informatie van zogenoemde PGP-telefoons stond, hebben meer dan een miljoen nieuwe berichten opgeleverd. Dat betekent volgens het Openbaar Ministerie dat er in tientallen strafrechtelijke onderzoeken nieuwe informatie dan wel aanvullende informatie is gevonden.

PGP staat voor Pretty Good Privacy. Met de zogenoemde cryptotelefoons, meestal blackberry’s en sommige Android-telefoons, kan niet gebeld worden maar is het wel mogelijk om versleutelde (mail)berichten te versturen. De telefoons waren zeer gewild in vooral criminele kringen omdat er werd voorgespiegeld dat de gegevens die ermee verstuurd werden, dusdanig versleuteld werden dat de onderlinge communicatie niet kon worden gevolgd. De telefoons werden met enige regelmaat door politie en OM in beslag genomen, maar werden inderdaad niet ‘gekraakt’.

Servers in beslag genomen
Dat veranderde nadat in Canada en Costa Rica in twee verschillende onderzoeken de servers waarop het berichtenverkeer draaide, in beslag genomen werden. In eerste instantie leverde dat al, overigens pas na uitgebreid onderzoek van het Team High Tech Crime van de Landelijke Recherche van de politie, gegevens over een aantal onderzoeken op. Zo vraagt in een onderzoek een verdachte aan een mogelijk corrupte beambte: “Kan jij zien in jouw systeem of er een bak is gepakt of dat de fiod er op zit”.
Maar inmiddels heeft speurwerk van het THTC veel meer gegevens opgeleverd. Er zijn bijvoorbeeld ook gegevens gevonden in back-upsystemen van de servers. “We hebben honderdduizenden nieuwe gegevens, in totaal meer dan een miljoen”, aldus cyber-officier van justitie Martijn Egberts.

Aanvullende gegevens
Onder andere in de zaak Willemsbos, waarin eind 2018 in Amsterdam tot 10 jaar cel is geëist, waren in eerste instantie geen berichten te vinden. Maar in de aanvullende gegevens zaten ze wel. In de back-upberichten is onder andere te vinden: “Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door de politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd….Ik dacht dat we professionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!!!”.
In een moord-onderzoek vraagt de opdrachtgever: “Als jullie hem op klaarlichte dag doen, worden jullie allemaal goed beloond”.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner