Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

DZ Technologies

Seris

Brivo

Optex

Regio Control Veldt

VEB

PG Security Systems

Centurion

Nenova

Eagle Eye Networks

CSL

Oribi ID Solutions

SmartSD

OSEC

HID

Seagate

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Nimo Dog Security

Paxton

Securitas

Genetec

20face

RoSecure

Unii

EAL

Kiwa

Nimo Drone Security

Eizo

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

Multiwacht

Masset Solutions

Sequrix

ASSA ABLOY

Hikvision

Crown Security Services

Alphatronics

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Avigilon Alta

Explicate

CDVI

VBN

Bydemes

2N

JMB Groep

Connect Security

SOBA

Uniview

NetworxConnect

Gold-IP

Advancis

Paraat

Lobeco

CardAccess

SmartCell

VAIBS

Dero Security Products

Akuvox

Ajax Systems

ASIS

Bosch Security Systems

Milestone

NIBHV

ARAS

Trigion

ADI

IDIS

Top Security

De Beveiligingsjurist

Add Secure

VVNL

G4S

GFT

SMC Alarmcentrale

Secusoft

OM eist 36 maanden cel voor twee gewelddadige juwelenroven

13 september 2023
Redactie
10:50

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist 36 maanden gevangenisstraf tegen een 28-jarige man uit Almere voor het medeplegen van twee forse inbraken bij juweliers, waarbij telkens grote hoeveelheden sieraden werden buitgemaakt.

In Zwolle vond op donderdag 1 september 2022 rond vijf uur in de nacht een snelkraak plaats. Twee mannen, ze hadden grote tassen en gereedschap bij zich, zetten een krik onder het rolluik van de juwelier en sloegen met hamers de pui kapot. Ze kropen onder het rolluik door en sloegen vitrinekasten aan diggelen met hamers en wisten daar sieraden uit te pakken. De hele kraak was in twee minuten voorbij.
Op 26 oktober 2022 vond in Ermelo een soortgelijke snelkraak bij een juwelier plaats, ditmaal iets voor half vijf in de nacht. Ook hier is een roldeur geforceerd, zijn de vitrines ingeslagen en sieraden weggenomen. De eigenaar van de zaak werd wakker van het inbraakalarm en belde zelf de politie.
De buit van deze twee inbraken bedroeg in totaal ruim 200.000 euro.

Ernst van ramkraak
Op de plaats delict werden telkens gereedschappen achtergelaten, waar DNA van een verdachte op werd gevonden. Dat leidde uiteindelijk naar de 28-jarige man. Hij kreeg in 2022 in België 20 maanden gevangenisstraf opgelegd voor een ramkraak, gepleegd in 2019. De verdachte werd in deze zaak aan de hand van een DNA-match veroordeeld.
De officier van justitie tijdens het requisitoir voor de rechtbank in Zwolle: “Het betreffen kennelijk zorgvuldig voorbereide inbraken waarbij vitrines zijn ingeslagen en waarbij met brute kracht is binnengekomen. Het behoeft geen betoog dat dergelijke inbraken ernstige feiten betreffen, die niet alleen veel materiële schade en leed veroorzaken bij de slachtoffers, maar ook in zijn algemeenheid zorgen voor een gevoel van onveiligheid in de samenleving.”
Het OM acht de richtlijnen voor een reguliere inbraak te laag en komt uit op een eis van 36 maanden gevangenisstraf: “Qua ernst vertoont dit meer gelijkenis met een ramkraak. Maar ik volg niet de richtlijnen betreffende ramkraken, omdat daarbij een auto of voertuig wordt ingezet om de kraak te plegen, met meer gevaarzetting tot gevolg dan in dit geval.”

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner