Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Paxton

CDVI

Oribi ID Solutions

Uniview

HD Security

Masset Solutions

Trigion

JMB Groep

Top Security

Lobeco

SOBA

ARAS

i-Pro

Connect Security

Hikvision

Gold-IP

Nimo Drone Security

Akuvox

Brivo

VEB

Kiwa

GFT

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Paraat

Bosch Security Systems

Add Secure

Centurion

ADI

CardAccess

EAL

HID

SmartCell

Service Centrale Nederland

Nimo Dog Security

Secusoft

VideoGuard

Ajax Systems

Securitas

Nenova

NIBHV

Genetec

ASIS

Alphatronics

Milestone

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

CSL

Seagate

Sequrix

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

Optex

RoSecure

IDIS

2N

VAIBS

Bydemes

Advancis

DZ Technologies

G4S

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Dero Security Products

Unii

Seris

VBN

Explicate

20face

VVNL

PG Security Systems

SmartSD

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

Eizo

OSEC

Multiwacht

OM eist in hoger beroep tot 27 jaar in liquidatiezaken

12 januari 2022
Redactie
15:04

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tot 27 jaar gevangenisstraf geëist tegen vier verdachten in meerdere (pogingen tot) liquidatie dan wel een vergismoord. De zaken hebben zich afgespeeld in de omgeving Amsterdam/Almere. Het betreft in de ogen van de aanklagers in hoger beroep, de advocaten-generaal (AG), stuk voor stuk zeer ernstige feiten.

Gezien de dwarsverbanden tussen de vier zaken zijn deze door het gerechtshof Amsterdam tegelijkertijd behandeld. De zaken hebben de namen 13Baudette, 13IJshamer, 25Mango en 13Geep meegekregen.

13Baudette
Het OM eist in hoger beroep tegen een 49-jarige man negen jaar en tegen een 44-jarige vrouw uit Almere zeven jaar gevangenisstraf. Op 1 juni 2017 wordt door ingrijpen van de politie de voorbereiding van de liquidatie van een man gestopt. Twee verdachten worden die dag opgepakt in een gestolen BMW. Een van hen heeft een vuurwapen bij zich, de ander draagt een dubbele laag kleding, handschoenen en een muts. Zij hebben beiden een ‘encrypted’ BlackBerry bij zich; de batterijen zijn er uit. De batterijen hebben de mannen los bij zich. Voor hun aanhouding hebben ze in de ogen van het OM – in wisselende samenstelling – voorbereidende handelingen voor een liquidatie uitgevoerd.

Voorbereidingshandelingen
Een van de inzittenden, de 49-jarige man krijgt vanwege voorbereidingshandelingen voor moord en andere strafbare feiten van de rechtbank Amsterdam in augustus 2018 een gevangenisstraf van zeven jaar. Twee medeverdachten die niet in de auto zaten, waaronder de 44-jarige vrouw, krijgen een celstraf van vijf jaar. Zowel de verdachten als het OM gaan in hoger beroep.
In deze zaak is het OM niet met een strafeis gekomen tegen een 27-jarige medeverdachte uit Almere. Dit heeft te maken met corona-gerelateerde problematiek. Zijn zaak wordt later behandeld.
Een andere medeverdachte, een 20-jarige man uit Diemen, is een van de hoofdverdachten in de zaak 13IJshamer. De andere inzittende van de BMW, een 37-jarige man, wordt in deze zaak verdacht van voorbereidingshandelingen voor moord. Hij is de hoofdverdachte in 13Geep.

13Geep
In deze zaak heeft de AG een gevangenisstraf van 27 jaar geëist tegen de 37-jarige man. Hij wordt onder meer verdacht van het op 13 mei 2015 om het leven brengen van een volkomen onschuldige 25-jarige man uit Zaandam. Ook verdenkt het OM hem van een poging doodslag op een trambestuurder en een passagier van die tram en het voorhanden hebben van een automatisch aanvalsgeweer en bijbehorende zware munitie.
De rechtbank legt de verdachte op 21 augustus 2018 een gevangenisstraf van 25 jaar op, nadat het OM levenslang had geëist. In deze straf(eis) is ook de verdenking in 13Baudette meegenomen. Zowel het OM als de verdachte gaan in hoger beroep.

DNA-materiaal
Volgens het OM is de verdachte samen met een ander naar een shishalounge aan de De Clercqstraat in Amsterdam gereden. Vanuit die richting schiet hij meer dan tien keer op een man die naast zijn auto staat; het uiteindelijke slachtoffer. Hij wordt geraakt, net als een voorbijrijdende tram.
Terwijl het slachtoffer op de grond ligt, loopt de verdachte naar hem toe en schiet hij de man van dichtbij dood. In de tram worden meerdere kogelgaten aangetroffen, waaronder eentje vlakbij de trambestuurder en een nabij een zitplaats van een passagier. De verdachte wordt anderhalf jaar later aangehouden, omdat DNA-materiaal van hem is gevonden op een kogel.

25Mango
De zaak 25Mango gaat over de poging liquidatie op twee mannen in de nacht van 1 november 2014 in Almere-Poort. Hierbij gaat eerst een explosief af waardoor de auto van de doelwitten tot stilstand komt, waarna de twee inzittenden onder vuur worden genomen door de inzittenden van een andere auto. Een van de slachtoffers wordt geraakt in zijn arm, maar overleeft wonderwel deze aanslag. Zeker gezien het feit dat er minstens 49 kogels afgevuurd zijn. Op Oudejaarsdag 2015 wordt de man alsnog om het leven gebracht in Kerkdriel. Die aanslag maakt geen deel uit van deze strafzaak.
Thans staat slechts één verdachte terecht in 25Mango. De 28-jarige verdachte uit Diemen ontkent in deze zaak enige betrokkenheid. Hij zegt dat hij stoer heeft willen doen en dat hij een verhaal heeft verteld dat hij van iemand anders had gehoord. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de zaken 13Baudette en 13IJshamer.

13IJshamer
In 13IJshamer zitten twee verdachten. Een van hen wordt ook verdacht van betrokkenheid in de zaken 13Baudette en 25Mango. Deze zaak draait om een eveneens mislukte aanslag op 3 april 2016. Het beoogde slachtoffer wordt die dag op de openbare weg in een woonwijk in Amsterdam-West in een auto beschoten met een Kalasjnikov. Het geweer hapert nadat er een paar schoten zijn afgevuurd, waardoor de man de aanslag overleeft.
Voor zijn betrokkenheid in de zaken 13Baudette, 25Mango en 13IJshamer eist het OM tegen de man uit Diemen in hoger beroep een gevangenisstraf van 24 jaar en 9 maanden. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde hem op 9 oktober 2019 tot een celstraf van 20 jaar.
De zaak van de tweede verdachte in deze zaak wordt, vanwege corona-gerelateerde problemen, op een later moment behandeld. Mede daardoor is het nog onduidelijkheid wanneer het gerechtshof Amsterdam uitspraak doet in alle zaken.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner