Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Securitas

Optex

PG Security Systems

VBN

Explicate

Crown Security Services

Hikvision

Milestone

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

HD Security

VVNL

Brivo

De Beveiligingsjurist

Secusoft

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

Eizo

IDIS

VEB

Top Security

GFT

ASIS

Masset Solutions

i-Pro

Trigion

ADI

SmartCell

JMB Groep

Nimo Drone Security

Centurion

Alphatronics

DZ Technologies

Ajax Systems

Advancis

Bydemes

Connect Security

ASSA ABLOY

Lobeco

SmartSD

Paraat

CardAccess

Akuvox

SOBA

Service Centrale Nederland

Seris

Multiwacht

Eagle Eye Networks

Paxton

Dero Security Products

HID

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

ARAS

Genetec

Kiwa

Nenova

RoSecure

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

OSEC

VideoGuard

NetworxConnect

Add Secure

Uniview

G4S

CSL

Alarm Meldnet

2N

Oribi ID Solutions

NIBHV

Unii

Avigilon Alta

20face

CDVI

EAL

Seagate

OM in beroep tegen vrijspraak in coldcasezaak

5 maart 2021
Redactie
11:50

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van de twee verdachten in de zaak Patrick van Dillenburg. Volgens de rechtbank mag de bekentenis die door één van de verdachten tegen undercoveragenten is gedaan niet worden gebruikt voor het bewijs.

De vermissing van Patrick van Dillenburg die in 2002 spoorloos verdween, is in 2016 opgepakt als een coldcase. Verschillende opsporingsmiddelen zijn daarbij ingezet. Naast het aansluiten van telefoontaps en opname vertrouwelijke communicatie is er een undercovertraject ingezet, het zogenaamd Werken Onder Dekmantel-traject (WOD-traject), waarbij agenten een vertrouwensrelatie hebben opgebouwd met één van de verdachten. Volgens het OM is deze vorm van misleiding in deze zaak gelegitimeerd en past de methode binnen de wettelijke normen en recente jurisprudentie. Ook de rechtbank oordeelt dat er op zich voldoende grond was om deze methode in te zetten.

Amicaal en ongedwongen
In een gesprek met een undercoveragent heeft de 50-jarige verdachte verteld zo’n 20 tot 25 jaar geleden ene ‘Patrick’ om het leven te hebben gebracht door hem door het hoofd te schieten. Hij zou dit samen hebben gedaan met de 60-jarige medeverdachte. De aanleiding zou een ripdeal zijn. De 50-jarige verdachte is zelf met dit verhaal gekomen en heeft daar in latere ontmoetingen over uitgeweid. Dit alles gebeurde in een amicale en ongedwongen sfeer. Bovendien is het merendeel van deze bekentenis op geluidsopnamen (opname vertrouwelijke communicatie) terug te horen.
Anders dan de rechtbank is het OM van oordeel dat de undercoveragenten geen ongeoorloofde druk op de verdachten hebben uitgevoerd. De verklaringen zijn in vrijheid afgelegd, vindt het OM. Er is door de undercoveragenten geen voorwaarde gesteld om te gaan verklaren, geen gesprek met ‘de grote baas’ in het vooruitzicht gesteld en evenmin ‘bergen met geld’ beloofd.

De wet en eisen Hoge Raad
In haar vonnis stelt de rechtbank onder meer dat vanwege een beperkte verslaglegging onvoldoende kan worden beoordeeld of de verdachte beperkt is in zijn verklaringsvrijheid. Het OM vindt dat de rechtbank de in haar vonnis beschreven criteria van de Hoge Raad (HR) te strikt interpreteert. Daarnaast is het OM van oordeel dat de conclusie om het gehele WOD-traject uit te sluiten van het bewijs een onevenredig zware sanctie is, juist in het licht van het arrest van de HR.
Het OM meent dat voldaan is aan de eisen die in de wet en in de uitspraken van de Hoge Raad worden gesteld. Het OM heeft dan ook tegen beide uitspraken van de rechtbank Amsterdam van dinsdag 2 maart hoger beroep ingesteld.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner