OM nodigt winkeliers uit bij strafzittingen winkeldieven

Het Openbaar Ministerie (OM) nodigt in samenwerking met Detailhandel Nederland in januari en februari winkeliers uit om een kijkje te komen nemen in de rechtszaal, om te zien wat er gebeurt met mensen die verdacht worden van winkeldiefstal.

rechtbankWinkeldieven ontlopen hun straf niet en dat wil het OM laten zien. Het is dus belangrijk dat winkeliers altijd aangifte doen, ook bij kleine winkeldiefstallen. Winkeldiefstal is een hardnekkig probleem en zorgt jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s schade. OM, politie, detailhandel en andere partners werken nauw samen om het fenomeen te bestrijden. Vragen die bij winkeliers vaak leven zijn: wat gebeurt er eigenlijk met de dief na aanhouding, hoe gaat de strafzitting in zijn werk en hoe hoog zijn de straffen?
De hoogte van de straf die het OM eist voor winkeldiefstal is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de waarde van de gestolen goederen, of de verdachte al eerder veroordeeld is voor winkeldiefstallen of andere delicten, of de diefstal in georganiseerd verband is gepleegd en of er geweld is gebruikt nadat de verdachte betrapt was. Straffen kunnen daarom uiteenlopen van geldboetes tot gevangenisstraffen.

Deel dit artikel via: