Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

VBN

Akuvox

SOBA

VAIBS

Oribi ID Solutions

NIBHV

Bydemes

VVNL

Trigion

ADI

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

EAL

ASSA ABLOY

Seagate

SmartSD

ARAS

Milestone

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

HD Security

ASIS

BHVcertificaat.online

VEB

DZ Technologies

Gold-IP

Genetec

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Paxton

De Beveiligingsjurist

HID

Explicate

Unii

Securitas

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

Centurion

G4S

Alphatronics

2N

Top Security

RoSecure

JMB Groep

Eagle Eye Networks

Hikvision

NetworxConnect

Kiwa

Seris

Optex

Add Secure

Connect Security

Nimo Drone Security

Secusoft

Paraat

IDIS

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

OSEC

SMC Alarmcentrale

Uniview

Advancis

SmartCell

20face

CSL

GFT

Crown Security Services

CDVI

Eizo

Brivo

CardAccess

Ajax Systems

Sequrix

Nenova

PG Security Systems

Lobeco

VideoGuard

OM op jacht naar criminele winsten

16 mei 2024
Redactie
05:09

Het Openbaar Ministerie zet zich met haar ketenpartners voortdurend in om criminele geldstromen zo effectief mogelijk aan te pakken. Deze week verscheen een nieuw Strategisch Programma Criminele Geldstromen 2024-2028, opgesteld in samenwerking tussen het Functioneel Parket, het Landelijk Parket, alle bijzondere opsporingsdiensten, de Politie en de Financial Intelligence Unit (FIU) Nederland.

Het strategisch programma biedt een nationaal overkoepelende strategie voor opsporing en vervolging om, in samenwerking, zo effectief mogelijk Criminele Geldstromen te frustreren en aan te pakken. Zeven nieuwe randvoorwaarden vormen een leidraad om te komen tot verbetering in de aanpak van criminele geldstromen.
Naast het strategisch programma, is ook het Jaarbericht Criminele Geldstromen 2023 verschenen, waarin wordt teruggeblikt op de inzet van het OM en de ketenpartners om criminele geldstromen te verstoren van het afgelopen jaar.

Drijfveer
Het afpakken van crimineel geld is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de kleinere, veelvoorkomende criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont. Bovendien is het belangrijk om te voorkomen dat criminele winsten worden geherinvesteerd.
Met het afgepakte criminele vermogen wil de overheid eerst slachtoffers compenseren, de rest vloeit naar de staatskas. Het Openbaar Ministerie kan via strafzaken winsten afpakken, maar ook gebruik maken van een (hogere) geldboete, verbeurdverklaring of een schadevergoedingsmaatregel. Soms is het effectiever criminele winsten via andere wegen dan het strafrecht af te nemen, bijvoorbeeld via de fiscus of – bij faillissementsfraude – via de curator.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner