Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

i-Pro

HD Security

ADI

Crown Security Services

CSL

OSEC

Paraat

JMB Groep

Brivo

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

Kiwa

G4S

BHVcertificaat.online

Seagate

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

Masset Solutions

Optex

Advancis

Hanwha Vision Europe

Trigion

SmartCell

NIBHV

ASSA ABLOY

VVNL

Akuvox

GFT

Nimo Dog Security

Connect Security

Paxton

Eagle Eye Networks

Hikvision

Ajax Systems

20face

Securitas

VideoGuard

VBN

CardAccess

Add Secure

Explicate

Multiwacht

CDVI

Alphatronics

IDIS

Uniview

Sequrix

Lobeco

Unii

Nimo Drone Security

Milestone

Nenova

VAIBS

Bydemes

EAL

Dero Security Products

ASIS

Eizo

Centurion

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Gold-IP

Secusoft

Service Centrale Nederland

HID

Genetec

ARAS

2N

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

VEB

Avigilon Alta

NetworxConnect

Top Security

SOBA

Seris

SmartSD

PG Security Systems

OM sluit kroongetuige-overeenkomst over liquidaties

11 juni 2024
Redactie
15:46

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft een kroongetuige-overeenkomst gesloten met een getuige om opdrachtgevers en andere betrokkenen te vervolgen voor meerdere moorden in Amsterdam en Rotterdam. Het gaat om de moord op Ibrahim Azaïm op 10 mei 2020 te Rotterdam, voorbereidingshandelingen voor een moord op een 39-jarige man uit Rotterdam in de periode mei tot juni 2020 te Rotterdam, de beschieting op club Mad Fox op 29 juli 2020 te Amsterdam en de moord op Serdar Ay op 20 oktober 2020 te Amsterdam.

De 29-jarige kroongetuige legde de verklaringen af in ruil voor strafvermindering. Hij verstrekte het OM belangrijke informatie over zowel zijn eigen rol als die van opdrachtgevers en uitvoerders. In mei 2022 veroordeelde de rechtbank in Amsterdam hem tot vijftien jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de moord op Serdar Ay in oktober 2020 in Amsterdam en een gewapende overval een maand later op een belwinkel in Alphen aan de Rijn. Die zaken lopen nu in hoger beroep.

Overeenkomst
Nadat het OM de betrouwbaarheid van de verklaringen beoordeelde, besloot het om met de 29-jarige verdachte een kroongetuige-overeenkomst te sluiten. Het College van Procureurs-Generaal keurde deze goed, en de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam toetste de rechtmatigheid ervan. Een rechercheteam bestaande uit Amsterdamse en Rotterdamse rechercheurs, onder leiding van een team van Rotterdamse en Amsterdamse officieren van justitie, onderzoekt de zaken waarover de kroongetuige heeft verklaard. Ze brengen deze zaken bij de Amsterdamse rechtbank aan.
Verklaringen van een kroongetuige kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de vervolging van verdachten van de zwaarste misdrijven, waarvoor op andere wijze niet voldoende bewijs kan worden gevonden. De inzet van kroongetuigen kan dus helpen bij het aanpakken van criminele netwerken die anders niet of zeer moeilijk te stoppen zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Seagate

SequriX

Suricat

Wordt een partner