Omgebouwde alarmpistolen makkelijk verkrijgbaar

Omgebouwde gas- en alarmpistolen worden steeds vaker gebruikt door criminelen bij liquidaties en andere geweldsdelicten, meldt Editie NL. Het recente voorbeeld van de Rotterdamse verdachte Sendric S., die meerdere mensen doodschoot met een via Snapchat verkregen gaspistool, laat zien hoe makkelijk deze wapens in omloop raken. Ook in de zaak rond de moord op Peter R. de Vries werd een dergelijk omgebouwd pistool gebruikt.
Hoewel deze wapens in Nederland verboden zijn, geldt dat niet voor alle Europese landen. De politie neemt jaarlijks zo’n tweeduizend van deze omgebouwde wapens in beslag, maar het probleem blijft hardnekkig. Een verslaggever van Editie NL ging op onderzoek uit en ontdekte dat het verrassend eenvoudig is om zo’n pistool te kopen.
Serieus veiligheidsprobleem
Volgens Richard Martens, landelijk projectleider illegale vuurwapens bij de politie, vormt dit een serieus veiligheidsprobleem. Het onderscheid tussen een echt vuurwapen en een omgebouwd alarmpistool is voor een buitenstaander vrijwel onmogelijk te maken. “Zelfs voor ons als politie is het niet direct duidelijk of een wapen daadwerkelijk dodelijk is. Dat maakt het gevaarlijk, want je weet niet met wat voor dreiging je te maken hebt”, aldus Martens.
Nederland kent strikte regels rondom dit soort wapens: ze zijn verboden, tenzij je een vergunning hebt. In buurlanden zoals Duitsland is de verkoop echter toegestaan. Hierdoor wijken Nederlandse handelaren uit naar het buitenland om de wapens vervolgens alsnog op de Nederlandse markt te brengen.
De verslaggever die het wapen in België kocht, heeft het uiteindelijk bij de politie ingeleverd. Maar zolang de Europese regelgeving niet wordt aangescherpt, blijft de aanvoer van deze gevaarlijke wapens een serieus probleem.