Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alarm Meldnet

Sequrix

HD Security

Oribi ID Solutions

CDVI

RoSecure

Nenova

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

Bydemes

Lobeco

VAIBS

NIBHV

JMB Groep

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Multiwacht

Explicate

Uniview

i-Pro

Add Secure

Avigilon Alta

Seagate

Genetec

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

SMC Alarmcentrale

Eizo

Eagle Eye Networks

Akuvox

NetworxConnect

Connect Security

ADI

Ajax Systems

Nimo Dog Security

G4S

Securitas

Advancis

Alphatronics

VEB

VVNL

20face

GFT

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

SmartCell

VBN

Nimo Drone Security

Hikvision

Secusoft

Centurion

ARAS

CardAccess

Crown Security Services

Paxton

Paraat

Brivo

Traka ASSA ABLOY

OSEC

Unii

BHVcertificaat.online

HID

ASIS

Masset Solutions

Kiwa

IDIS

Trigion

Dero Security Products

VideoGuard

CSL

EAL

Top Security

DZ Technologies

Optex

2N

Seris

SOBA

SmartSD

Milestone

Ondanks maatregelen nog veel incidenten in de zorg

13 mei 2024
Redactie
06:36

In Nederlandse ziekenhuizen blijft het aantal incidenten van agressie tegen zorgpersoneel hoog, ondanks toenemende maatregelen en beleid om deze problemen aan te pakken. Hoewel er inspanningen zijn geleverd om het bewustzijn over agressie te vergroten en trainingen te bieden aan het personeel, blijven de cijfers alarmerend, zo schrijft nu.nl.

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat vorig jaar 61,2 procent van de zorgmedewerkers te maken heeft gehad met agressie. Vooral verbaal geweld, zoals schelden en bedreigingen, neemt toe, wat wordt bevestigd door vakbonden en ziekenhuizen zelf. Het aantal meldingen van agressie in ziekenhuizen vertoont dus een zorgwekkende trend, met een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Ziekenhuizen zoals het OLVG in Amsterdam met 811 meldingen, het UMC in Amsterdam met 597 meldingen en het LUMC in Leiden met 400 meldingen rapporteren een aanzienlijke toename van het aantal incidenten. Deze trend wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder een afname van respect voor zorgpersoneel, maatschappelijke verruwing en bezuinigingen op essentiële sectoren zoals politie en justitie.

Beveiligingsmaatregelen geïntensiveerd
Hoewel er subsidies beschikbaar zijn gesteld voor trainingen en bewustwordingscampagnes, blijft concrete actie vanuit de overheid uit. De verantwoordelijkheid voor het aanpakken van agressie ligt voornamelijk bij ziekenhuizen, die te kampen hebben met een capaciteitstekort bij de politie en uitdagingen bij het oppakken van aangiftes.
Ziekenhuizen hebben hun interne beleid aangescherpt en stimuleren het melden van incidenten door middel van meldpunten. Daarnaast zijn beveiligingsmaatregelen geïntensiveerd en wordt ingezet op het verbeteren van de fysieke omgeving van ziekenhuizen. Desondanks blijft het belangrijk om de oorzaken van agressie aan te pakken en blijvende inspanningen te leveren om de veiligheid van zorgpersoneel te waarborgen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner