Onderhoud AED vaak niet geregeld

Zoals ook geldt voor blusmiddelen, is voor AED’s eveneens de aanschaf niet voldoende. Om de werking niet aan het toeval over te laten tijdens een calamiteit, is onderhoud geen overbodige luxe. Dat benadrukt Saval, dat onderhoudsdiensten levert voor AED’s.
Landelijke media berichten met grote regelmaat over de inzet van een AED. Spijtig genoeg niet altijd met positief gevolg, wat vaak te wijten is aan achterstallig of geen onderhoud. De oorzaak kan worden gevonden in het feit dat men niet weet dat een AED onderhoud nodig heeft en de misvatting dat het plaatsen van een AED op zich volledige veiligheid creëert, aldus Saval.

Jaarlijks onderhoud
Verspreid over Nederland bevinden zich tussen de 60.000 en 80.000 AED’s. Een aantal dat in theorie veel leed zou kunnen voorkomen. Zonder het onderhouden van deze apparaten zijn lege batterijen, defecte elektroden of binnendringend vocht enkele boosdoeners die deze aantallen teniet doen.
Een jaarlijkse controle zoals voor brandblusapparatuur is daarom geen overbodige luxe. Het vervangen van onderdelen en het signaleren van defecten vergroot aanzienlijk de werking van het apparaat op het moment van de waarheid. Het signaal dat sommige AED’s zelf afgeven bij een lege accu wordt namelijk niet altijd opgemerkt.
Voor het onderhoud aan AED apparaten heeft Saval drie onderhoudsabonnementen samengesteld. Daarnaast is de AED-training van grote toegevoegde waarde voor het correct inzetten van het apparaat.

Deel dit artikel via: