Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VAIBS

SmartCell

Brivo

Kiwa

Ajax Systems

Seagate

VEB

Secusoft

De Beveiligingsjurist

ADI

VVNL

Nimo Dog Security

DZ Technologies

2N

GFT

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

Connect Security

Unii

Nimo Drone Security

IDIS

Crown Security Services

Sequrix

Hanwha Vision Europe

Optex

ASIS

Genetec

Paraat

Securitas

ASSA ABLOY

NIBHV

VBN

i-Pro

Masset Solutions

Akuvox

Bosch Security Systems

OSEC

Add Secure

Top Security

Milestone

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Oribi ID Solutions

SmartSD

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

Nenova

CSL

CDVI

EAL

SOBA

Avigilon Alta

HD Security

Centurion

Multiwacht

Regio Control Veldt

20face

Alarm Meldnet

HID

Hikvision

Bydemes

Lobeco

VideoGuard

Seris

ARAS

Alphatronics

G4S

Explicate

Trigion

Paxton

Eizo

Advancis

Gold-IP

CardAccess

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

RoSecure

Uniview

Ondernemers bestookt met valse e-mails van KvK

2 november 2022
Redactie
09:23

Er gaan valse e-mails en berichten rond van cybercriminelen die zich voordoen als de Kamer van Koophandel (KvK). Hierin worden ondernemers bedreigd met boetes of het intrekken van hun inschrijving. De KvK verstuurt dergelijke e-mails nooit en adviseert ze direct te verwijderen.

De valse berichten en e-mails die momenteel door cybercriminelen uit naam van de KVK verstuurd worden gaan over opnieuw identificeren, de verplichte UBO-registratie of een digitale sleutel. In dit bericht dwingt de cybercrimineel een actie af. Bijvoorbeeld: registreer nu, klik op de link of scan de QR code. Het advies is om dit niet te doen en bij twijfel te bellen of te chatten met het KvK Service Center.

KvK stuurt geen dreigberichten
De KvK benadrukt nooit boetes uit te delen en daar ook niet mee te dreigen. Ook wordt nooit per e-mail of sms gedreigd om een KvK-inschrijving in te trekken of om de registratie in het Handelsregister te stoppen. Er wordt nooit per e-mail of sms gevraagd om gegevens te controleren door op een link te klikken en er worden nooit brieven, e-mails of sms’jes gestuurd met QR-codes om gegevens door te geven. Verder verplicht de KvK ondernemers nooit om via mail of sms een digitale sleutel, toegangscode of wachtwoord aan te vragen of te verlengen. Zo’n toegangscode moeten ondernemers op eigen initiatief aanvragen voor bijvoorbeeld het bestellen van een uittreksel. Inschrijvingen en wijzigingen in de KvK-registratie gaan altijd via DigiD.

Phishing
Met de KvK-e-mails proberen cybercriminelen gegevens te verzamelen waarmee zij de betreffende ondernemer kunnen oplichten. Men kan vervolgens phishing-mails sturen die vertrouwd overkomen, omdat zij ‘geheime’ gegevens bevatten, en waarin een link staat waarmee de criminelen op het netwerk kunnen inbreken. Omdat dergelijke phishingmails er steeds geloofwaardiger uitzien, is extra voorzichtigheid geboden. Het Digital Trust Center adviseert om altijd het adres van de afzender te controleren. Dit helpt niet tegen spoofing, maar bij de meeste phishing-mails wordt een afgeleide versie van de echte bedrijfsnaam gebruikt, zoals @kvk-online.com. Als de aanhef: ‘beste ondernemer’ is, kan men er vanuit gaan dat de e-mail niet van de KvK afkomstig is. E-mails waarbij op een link geklikt moet worden, zijn sowieso verdacht. Eventueel kan de afzender worden gebeld, maar doe dat niet via een nummer dat in de e-mail staat. Valse e-mails zijn verder te herkennen als de afzender onder druk wordt gezet (laatste waarschuwing!). Verder moeten bijlagen de alarmbellen laten rinkelen. Zeker als het een zip- of rar-bestand is.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

SequriX

Wordt een partner