Onderzoek met mystery guests naar toename geweld in horeca

Horecagelegenheden langs de kuststrook van Bergen naar Zandvoort en uitgaansgelegenheden in verschillende centrumgebieden in Noord-Holland zullen worden bezocht door mystery guests. Deze gaan kijken wat de oorzaak is van het toenemende geweld in de horeca.
Er is in de regio al extra cameratoezicht ingezet en BOA’s hebben bodycams gekregen. Nu worden ook mystery guests ingezet om de oorzaken van het probleem in kaart te brengen. Dit gebeurt op initiatief van Koninklijke Horeca Nederland en PVO Noord-Holland, zo meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). De mystery guests gaan proberen te achterhalen welke factoren bijdragen aan agressie en geweld in de horeca. De resultaten worden door Platform Veilig Ondernemen Noord-Holland (PVO Noord-Holland) en Koninklijke Horeca Nederland Noord-Holland (KHN Noord-Holland) gebruikt, om op maat gemaakte programma’s te ontwikkelen waarmee horecaondernemers gesterkt worden om deze ontwikkeling tegen te gaan.
Grensoverschrijdend gedrag
KHN Noord-Holland erkent de zorgen van horecaondernemers. Volgens de brancheorganisatie hebben sommige uitgaanders het gevoel dat ze de ‘verloren’ coronajaren moeten inhalen, wat leidt tot het overschrijden van grenzen. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat een derde (34 procent) van de ondervraagde mensen die wel eens uitgaan in de afgelopen 5 jaar slachtoffer is geweest van uitgaansgeweld. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 6.000 mensen die uitgaan naar bijvoorbeeld kroegen, clubs of festivals.
Ook het tekort aan ervaren horecapersoneel werkt de problematiek in de hand. Het tijdig signaleren van en omgaan met uitgaanders onder invloed van alcohol en drugs vergt kennis en ervaring. Verder werken in de horeca vaak jonge en kwetsbare mensen, die niet altijd zijn opgewassen tegen agressie. De ongeveer tien mystery guests gaan zich tijdens hun onderzoek concentreren op drie belangrijke aspecten: het gedrag van het horecapersoneel, de inrichting van de horecagelegenheden en het risicoprofiel van de gasten die agressie aanwakkeren.
Bron: het CCV.