Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Gold-IP

VEB

Genetec

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

HD Security

Kiwa

Masset Solutions

Lobeco

SmartSD

Sequrix

CSL

VVNL

NetworxConnect

Crown Security Services

ASIS

VAIBS

BHVcertificaat.online

JMB Groep

IDIS

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

HID

EAL

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Milestone

Securitas

Top Security

ADI

Bosch Security Systems

Optex

Unii

Paxton

ARAS

Nenova

SOBA

i-Pro

CardAccess

Service Centrale Nederland

2N

Eizo

Explicate

Centurion

Bydemes

Secusoft

Seris

SmartCell

Nimo Drone Security

Dero Security Products

Uniview

Advancis

RoSecure

GFT

Ajax Systems

ASSA ABLOY

Akuvox

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Paraat

Eagle Eye Networks

Multiwacht

VideoGuard

Trigion

Alphatronics

VBN

Regio Control Veldt

Add Secure

Hikvision

OSEC

NIBHV

CDVI

Alarm Meldnet

20face

Brivo

Avigilon Alta

G4S

Seagate

Connect Security

Onderzoek naar effectiviteit aanpak voetbalgeweld

23 mei 2024
Redactie
05:22

Nederland en België gebruiken ongeveer dezelfde instrumenten ter bestrijding van voetbalgerelateerd wangedrag. Ook worden vergelijkbare instrumenten als effectief ervaren door stakeholders. Dit blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en Verinorm in opdracht van het WODC. De onderzoekers pleiten vooral voor betere controle en handhaving van de bestaande instrumenten.

In en rondom de stadions van clubs in het betaald voetbal in Nederland en België is geregeld sprake van wangedrag van voetbalsupporters. Het kan daarbij gaan om openlijke geweldpleging, vandalisme, racisme en discriminatie, provocatieve gedragingen en/of vuurwerkgebruik. In het onderzoek ligt de focus op voetbalgerelateerd wangedrag dat vóór, tijdens en vlak na afloop van een voetbalevenement plaatsvindt, zowel in als rond een voetbalstadion.

Instrumentarium
Op het gebied van de preventie, detectie, monitoring en repressie van voetbalgerelateerd wangedrag zijn in Nederland en België veel instrumenten voorhanden die zowel juridisch (bestuurs-, straf- en civielrechtelijk) als niet-juridisch van aard zijn. De oorzaken van de (beperkte) verschillen in het instrumentarium tussen beide landen liggen deels in de bestuurlijke inrichting en de wet- en regelgevingssystematiek in beide landen.

Effectief ervaren instrumenten
De onderzoekers geven enkele voorbeelden van instrumenten die stakeholders – zoals de politie, gemeenten en professionele voetbalclubs – in beide landen als effectief ervaren. Dit zijn onder meer een risicobepaling voorafgaand aan wedstrijden, het scheiden van supportersgroepen door bijvoorbeeld een combiregeling (waarbij de ticketverkoop is gekoppeld aan de reis naar het betreffende voetbalstadion) en het reguleren van de ticketverkoop.

Verbetermogelijkheden instrumentarium
Een verbetering van het instrumentarium in Nederland en België moet volgens de onderzoekers vooral gezocht worden in het versterken van de controle en handhaving van reeds bestaande instrumenten, bijvoorbeeld een intensievere toegangscontrole en fouillering bij de ingang van het stadion en een betere controle op opgelegde stadionverboden.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner