Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Bosch Security Systems

VBN

Unii

Secusoft

Advancis

Avigilon Alta

VEB

G4S

PG Security Systems

ADI

SmartCell

Bydemes

CDVI

Securitas

Masset Solutions

ARAS

IDIS

Uniview

Nimo Drone Security

Sequrix

Milestone

Hikvision

Alarm Meldnet

SmartSD

HID

GFT

Gold-IP

Oribi ID Solutions

EAL

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Top Security

CardAccess

OSEC

Seris

Nimo Dog Security

SOBA

Alphatronics

JMB Groep

Paxton

Multiwacht

NetworxConnect

HD Security

Explicate

VAIBS

Eagle Eye Networks

Nenova

Service Centrale Nederland

Paraat

Optex

Connect Security

NIBHV

ASIS

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Centurion

2N

Brivo

ASSA ABLOY

Akuvox

DZ Technologies

i-Pro

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Lobeco

Eizo

RoSecure

VideoGuard

Dero Security Products

Genetec

De Beveiligingsjurist

VVNL

CSL

20face

Seagate

Trigion

Onderzoek naar gevolgen van illegale vuurwapens

11 mei 2020
Redactie
11:56

Illegale vuurwapens moeten meer aandacht krijgen in de samenleving dan nu het geval is. Dat vinden onderzoekers van Bureau Beke, dat in opdracht van Politie en Wetenschap heeft gekeken naar wat de impact is van illegale vuurwapens, door wie ze gebruikt worden en waar ze vandaan komen.

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van de wapens diepe sporen achterlaat bij slachtoffers, nabestaanden, in wijken, maar ook bij agenten en in de samenleving. En dat gebeurt regelmatig. Het gaat dan om zeer ernstige incidenten waarbij (illegale) vuurwapens zijn gebruikt. Uit politiecijfers blijkt dat van januari tot september vorig jaar in Nederland 445 schietincidenten zijn geweest, waarbij 21 doden en 92 gewonden vielen. Gemiddeld zijn er dus twee schietincidenten per dag. Daarbij gaat het vaak om de handel in harddrugs, zoals cocaïne. De handelaren gebruiken regelmatig automatische wapens, waar gewone politieagenten niet tegen zijn opgewassen.

Meer aandacht nodig
Het onderzoek brengt de urgentie naar voren om meer aandacht te besteden aan illegaal wapenbezit. In Nederland zijn grote aantallen vuurwapens aanwezig, vooral afkomstig uit de Balkanlanden en uit landen van de voormalige Sowjet-Unie. Op basis van politiecijfers blijkt dat er zich van januari 2019 tot september 2019 in Nederland 445 schietincidenten hebben voorgedaan waarbij 92 gewonden en 21 doden zijn gevallen. Gemiddeld vinden er twee schietincidenten per dag plaats. De doorgroei van criminele jeugdgroepen gaat in veel gevallen gepaard met cocaïnehandel waarbij illegale vuurwapens tot de standaard uitrusting van de criminelen behoren.

Jaarlijks 300 gewonden
Jaarlijks komen er naar schatting 300 slachtoffers met schotwonden door een vuurwapen op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen terecht. Professionals, zoals politiefunctionarissen, krijgen steeds vaker te maken met daders die beschikken over zware automatische vuurwapens en daar soms ook gebruik van maken. Op basis van een survey onder teamleiders opsporing in Nederland blijkt dat bij 60 procent van de geïnventariseerde opsporingsonderzoeken een illegaal vuurwapen is gebruikt.

Reconstructies
In het onderzoeksrapport wordt de impact van illegaal vuurwapengebruik onder andere geïllustreerd aan de hand van reconstructies van tien incidenten waarbij vuurwapens een rol speelden. De reconstructies zijn gebaseerd op open bronnen en interviews met betrokkenen. De casus hebben betrekking op een bedreiging van een misdaadjournalist, een overval op een tankstation door jeugdige daders, een overval op een gelddepot waar politiemensen in het nauw komen, het gebruik van een automatisch vuurwapen in een woonwijk, gerichte moordaanslagen, een liquidatiepoging in een buurthuis, een familiedrama, vergismoorden, terroristische aanslagen en een politieke moord. Deze verhalen laten zien dat de impact groot en verschillend kan zijn voor zowel burgers, professionals, buurten en de samenleving als ook voor beleid en procedures.
De aanpak van illegale vuurwapens en de wapenhandel dient volgens geraadpleegde experts ook uit meer sporen te bestaan. Experts onderscheiden daarbij preventie en awareness, onttrekken van wapens aan de samenleving en internationale samenwerking.

Het onderzoek is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner