Onderzoek naar groot aantal branden in zonnepanelen

Afgelopen jaar ontstonden ongeveer tachtig branden in zonnepanelen op woningen. Het ging daarbij om woningen met een indak-systeem, waarvan er zo’n 200.000 zijn in Nederland. Drie branden braken de afgelopen week in Delft uit. Reden voor BAM om een onderzoek te starten, zo schrijft het AD.

In de nieuwe Delftse Klinkerbuurt ging het de afgelopen weken drie keer mis, waarbij twee woningen voor maanden onbewoonbaar raakten. De overige bewoners zijn ongerust en dringen bij bouwbedrijf BAM aan op maatregelen. Het bedrijf heeft daarom besloten de 68 woningen aan nader onderzoek te onderwerpen.
De daken van de betreffende woningen bestaan geheel uit zonnepanelen. Daaronder liggen geen dakpannen of een brandwerende scheiding. Kortsluiting kan zo makkelijk tot zeer grote schade leiden. In heel Nederland gebeurde dat het afgelopen jaar zo’n tachtig keer. Toch vindt BAM dat geen reden om nu meteen alle huizen in Nederland – zo’n 200.000 – te gaan controleren. In Delft gebeurt dat wel, nadat de bewoners daar zowel bij het bedrijf als bij de lokale politiek fors op hadden aangedrongen.
De inspectie door installatiebedrijf DNR-Energy beperkt zich tot 56 woningen met hetzelfde merk zonnepanelen, als die de afgelopen weken in brand zijn gevlogen. Per blok wordt één woning uitgebreid gecontroleerd, waarbij de zonnepanelen van het dak worden gelicht, schoongemaakt en doorgemeten. Een onafhankelijke, derde partij voert nog een extra inspectie uit. De bewoners van de zogenoemde ‘nul-op-de-meter’woningen zeggen opgelucht te zijn dat er nu extra gecontroleerd wordt.

Deel dit artikel via: