Beveiliging nieuws

Onze partners

HD Security

IDIS

JMB Groep

Centurion

Paxton

Uniview

Sequrix

Crown Security Services

Add Secure

OSEC

Multiwacht

Eizo

Dero Security Products

ASIS

VVNL

RoSecure

Advancis

Paraat

SmartCell

ADI

Nimo Drone Security

VEB

SOBA

Securitas

Brivo

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

EAL

ASSA ABLOY

VideoGuard

CardAccess

PG Security Systems

Seagate

MPL

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

G4S

HID

SmartSD

Milestone

VBN

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

Boon Edam

20face

Secusoft

Lobeco

Hikvision

Avigilon Alta

Optex

Ajax Systems

Akuvox

Kiwa

CSL

GFT

Unii

Genetec

Top Security

NetworxConnect

2N

Nenova

NIBHV

Trigion

Connect Security

Seris

ARAS

Masset Solutions

Dahua

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

Nimo Dog Security

Bydemes

Explicate

Koninklijke Oosterberg

i-Pro

Gold-IP

VAIBS

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

CDVI

Onderzoek naar nodeloze brandalarmen in Europa

28 juni 2022
Redactie
12:49

De Task Force False Alarms van Euralarm heeft een tweede editie uitgebracht van de studie naar onnodige brandalarmen in Europa. Hierin wordt onder andere een aanbeveling gedaan voor termen die worden gebruikt om met onnodig alarm verband houdende situaties te beschrijven. Ook de maatregelen om het aantal onnodige alarmen terug te dringen zijn geactualiseerd en er is nieuwe inhoud toegevoegd.

In de afgelopen zeventig jaar is het gebruik van automatische branddetectoren in alle soorten omgevingen jaar na jaar toegenomen. Door de toepassing van de automatische branddetectietechnologie is vroegtijdige detectie van brand de norm geworden, met name in commerciële en industriële gebouwen. De aanwezigen in het gebouw kunnen veilig evacueren en de interventieteams, zoals brandweerkorpsen winnen kostbare tijd om te voorkomen dat de brand zich uitbreidt. Zoals bij elk systeem voor vroegtijdige waarschuwing kunnen er echter momenten zijn waarop een alarm wordt geactiveerd terwijl er niets aan de hand is; een vals alarm (false positive). Het detecteren van verschijnselen zoals rook en hitte is voor de detectiesystemen vrij eenvoudig. De echte uitdaging voor elke ontwerper van branddetectie- en brandalarmsystemen is om het juiste evenwicht te vinden tussen detectie en alarmering ‘zo vroeg mogelijk’ en ‘zo vroeg als nodig’.

Betrouwbaarheid van het alarm
Moderne detectoren zijn veel beter in het afstemmen op een echte gebeurtenis en het negeren van andere gebeurtenissen die op brand lijken. In vergelijking met vroegere drempeldetectoren is het aantal ongewenste alarmen hierdoor met minstens twee derde verminderd. Maar technologie alleen kan onnodige alarmen niet uitbannen. Om de algehele ‘alarmbetrouwbaarheid’ van een branddetectie- en brandalarmsysteem te verhogen, moeten ook andere sleutelfactoren in aanmerking worden genomen. Deze factoren zijn het ontwerp, de inbedrijfstelling en het onderhoud. Als deze over het hoofd worden gezien, neemt de alarmbetrouwbaarheid af en zal het systeem niet voldoen aan het beoogde doel, namelijk het beschermen van levens en eigendommen.
Naarmate het gebruik van het gebouw wordt aangepast aan de behoeften van de gebruikers, moeten ook het ontwerp en het onderhoud dienovereenkomstig worden aangepast, om de alarmbetrouwbaarheid te waarborgen.

Oorzaken bespreken
De brandweerdiensten leggen de informatie over de oorzaak en de locatie van brandalarmen vast tijdens hun interventie. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar of exploitant van het gebouw om onnodige activeringen te bespreken met de leverancier van het brandalarmsysteem en de dienstverlener. Op die manier kunnen aanbevelingen worden gedaan die de kwaliteit van het systeem niet alleen waarborgen maar zelfs verhogen. “Het ontstaan van onnodige alarmen begint meestal met een gebrek aan aandacht van het gebouwbeheer en strekt zich uit van de planning tot het onderhoud van branddetectie- en brandalarmsystemen. De daling van het aantal onnodige alarmen in de landen toont aan dat we op de goede weg zijn, maar dat dit precies is waar we moeten beginnen om het aantal onnodige alarmen verder terug te dringen”, aldus Sebastian Festag, hoofd van de studie.

Euralarm-onderzoek naar onnodig alarm
Het Euralarm-onderzoek is toegespitst op de statistische gegevens van brandalarmen en meer specifiek op de methodologie bij het verzamelen en evalueren ervan. Wie de gegevens bestudeert van de verschillende landen die aan de studie deelnemen, komt tot dezelfde conclusie, namelijk dat er geen uniforme aanpak is. Dit vormt een grote belemmering voor vergelijkingen, die van onschatbare waarde zijn wanneer men de algemene situatie beter wil begrijpen en doeltreffende en eenvoudige tegenmaatregelen tegen onnodige brandalarmen wil ontwikkelen.
Deze herziene en uitgebreide publicatie van het onderzoek zal de basis vormen om de industrie en belanghebbenden te helpen een meer uniforme aanpak in heel Europa tot stand te brengen, door samen met het Europese normalisatie-technische comité 72 een gemeenschappelijke technische taal in te voeren. De studie bevat ook maatregelen ter vermindering van het aantal valse alarmen op het gebied van producten, planning, organisatie en onderhoud.

De laatste editie van de False Alarm Study kan in gedrukte vorm of als ebook worden besteld via de uitgever of via de belangrijkste boekwebshops.

Over Euralarm
Euralarm vertegenwoordigt de Europese elektronische brand- en beveiligingsindustrie en biedt leiderschap en expertise voor industrie, markt, beleidsmakers en normalisatie-instellingen. Onze leden maken de samenleving veiliger door middel van systemen en diensten voor branddetectie en -blussing, inbraakdetectie, toegangscontrole, videobewaking, alarmtransmissie en alarmontvangstcentrales. Euralarm is opgericht in 1970 en vertegenwoordigt meer dan 5000 bedrijven in de brandbeveiligings- en beveiligingsindustrie met een waarde van 67 miljard euro. De leden van Euralarm zijn nationale verenigingen en individuele bedrijven uit heel Europa.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner