Onderzoek naar ontsnapping tbs-gestelden uit Pompestichting

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat de onttrekking van twee tbs-gestelden uit het Forensisch psychiatrisch centrum (FPC) de Pompestichting in Nijmegen onderzoeken. De twee wisten in de avond van 21 juni te ontsnappen. Zij kregen daarbij waarschijnlijk hulp van buitenaf.

De Inspectie JenV gaat onder meer na hoe dit incident heeft kunnen gebeuren en zal hierbij de conclusies en aanbevelingen van eerdere onderzoeken naar de Pompestichting meenemen. De Inspectie zal haar onderzoek later uitwerken in een plan van aanpak. De politie en het Openbaar Ministerie doen intussen strafrechtelijk onderzoek.
Het is overigens niet voor het eerst dat er een ontsnapping is bij de Pompestichting. In 2017 wist een tbs’er te ontkomen door met een bouwschaar een gat te knippen in het hek en in 2019 wist een tbs’er met geprepareerde schoenen en een mes en vork over het hek te klimmen en er vandoor te gaan. Daarna werd besloten een tweede hekwerk te plaatsen, maar dat is nog niet klaar.

Hulp van buitenaf
De twee als levensgevaarlijk gekwalificeerde tbs-ers zouden hulp hebben gekregen van handlangers, die met een slijptol een gat in het hek rond de kliniek hadden gemaakt. De politie heeft inmiddels de identiteit van beide mannen bekend gemaakt. Het gaat om de 24-jarige Luciano Dijkman en de 27-jarige Sherwin Benshomin Windster. Dijkman is in 2021 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging vanwege een gewapende overval. Hij ontsnapte al vaker en was destijds de jongste op de Nationale Opsporingslijst. De man is al zijn hele leven betrokken bij zware misdrijven, waaronder gewelddadige overvallen. Benshomin Windster werd in 2019 veroordeeld tot vijf jaar en zes maanden gevangenisstraf en tbs vanwege een dubbele afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers is overleden. In 2015 schoot hij bij een roofoverval in Tilburg de 48-jarige Mick Pitai dood. Beide mannen hebben een normaal postuur. Windster is 1.74 meter, heeft twee gouden tanden en een tatoeage op zijn borst. Hij droeg tijdens de ontsnapping een bruin trainingspak. Dijkman is 1.83 meter lang en droeg dinsdagavond een donkerblauw trainingspak. Ze zijn gevlucht in een witte Volkswagen Golf met zonnedak. Direct daarna werd een politiehelikopter ingezet om de auto op te sporen, maar tot nu toe zijn de twee voortvluchtig. Er is een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, op de zaak gezet.

Deel dit artikel via: