Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hikvision

Gold-IP

Alphatronics

Lobeco

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

Brivo

i-Pro

Uniview

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Hanwha Vision Europe

VBN

Bydemes

Ajax Systems

ADI

G4S

Kiwa

Explicate

OSEC

VAIBS

Connect Security

HID

VEB

Nimo Dog Security

Paraat

20face

ASIS

Eizo

VideoGuard

Unii

Paxton

HD Security

ASSA ABLOY

Seris

Trigion

Sequrix

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

IDIS

Secusoft

JMB Groep

CDVI

Regio Control Veldt

Top Security

Masset Solutions

SOBA

EAL

Crown Security Services

Milestone

Service Centrale Nederland

Akuvox

Advancis

De Beveiligingsjurist

GFT

Optex

Seagate

SMC Alarmcentrale

2N

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

Centurion

SmartSD

ARAS

Alarm Meldnet

Add Secure

PG Security Systems

DZ Technologies

Securitas

Nenova

SmartCell

CSL

Multiwacht

NIBHV

Genetec

Bosch Security Systems

VVNL

RoSecure

Dero Security Products

Onderzoeken geselecteerd voor programma Handhaving&Gedrag

26 februari 2019
Redactie
10:29

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid maakt bekend dat er vijf nieuwe onderzoeken zijn geselecteerd voor het programma Handhaving en Gedrag. Het gaat om gedragswetenschappelijke onderzoeken naar handhavingsvraagstukken.

Het programma Handhaving en Gedrag begeleidt en financiert sinds 2007 onderzoeken naar gedrag in relatie tot naleving van regels. Het bevordert de verbinding tussen wetenschap en (handhavings)praktijk; de onderzoeksopdrachten komen in samenspraak met beleidsmakers, toezichthouders en de wetenschap tot stand.

De selectie
Tijdens het landelijk congres Handhaving en Gedrag eind 2018, namen gevestigde en jonge onderzoekers het publiek in pitches van 90 seconden mee in mogelijkheden voor nieuw gedragswetenschappelijk onderzoek voor handhavingsvraagstukken. Daarna lichtten zij hun onderzoeksvoorstellen in aparte sessies verder toe aan belangstellende congresbezoekers. Het publiek stemde vervolgens voor de onderzoeksvoorstellen die zij het realiseren waard vindt.
De wetenschapscommissie van het programma Handhaving en Gedrag beoordeelde de gekozen voorstellen op criteria als originaliteit, relevantie voor het toezicht en de kansrijkheid van de uitvoering. Dit resulteerde in de volgende top 3 van onderzoeken die het programma wil ondersteunen:

1.    Dr. Meike Bokhorst (Universiteit Utrecht) – De herfst van de patriarch: onderzoek naar indicatoren voor het verval van bestuurders.
2.    Arne Meeldijk (UWV/Radboud Universiteit) – Sancties voor uitkeringsgerechtigden: een bruikbaar instrument voor gedragsverandering?
3.    Dr. Félice van Nunspeet (Universiteit Utrecht) – Alarmbellen in ons brein: de invloed van sociale norm compliance op cognitieve error-detectie.

Aanvullend op de publiekskeuze, heeft de wetenschapscommissie nog twee onderzoekers uitgenodigd om hun onderzoek uit te voeren:

4.    Prof. dr. Femke de Vries (Rijksuniversiteit Groningen) – Heeft het vertrouwen van burgers in toezichthouders invloed op het vertrouwen in de sector?
5.    Dr. Marieke Kluin (Universiteit Leiden) – Vervolgonderzoek naar de relatie tussen regelnaleving en ongevalsrisico bij Brzo-bedrijven.

De onderzoekers werken momenteel aan het aanscherpen van hun onderzoeksvoorstellen. Dit voorjaar volgt een definitief besluit over de opzet en uitvoering. De uitkomsten van (een deel van) de onderzoeken worden naar verwachting tijdens het congres Handhaving en Gedrag in 2020 gepresenteerd.

Interdepartementaal
Het programma Handhaving en Gedrag is een interdepartementaal samenwerkingsverband tussen de Belastingdienst, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Inspectie SZW en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Het CCV verzorgt de projectleiding van het programma.

Meer weten?

  • Klik hier voor meer informatie over het programma Handhaving en Gedrag.
  • Wil je op de hoogte blijven van het programma, zoals de publicatie van onderzoeken en het tweejaarlijkse congres? Meld je dan aan voor de mailinglijst.
  • Neem voor meer informatie, bijvoorbeeld over de nieuwe onderzoeken, contact op met Jorik van Bijlert: jorik.vanbijlert(at)hetccv.nl.
Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Wordt een partner