Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Advancis

Paxton

Genetec

Brivo

Eizo

Trigion

Nimo Dog Security

Uniview

ASSA ABLOY

Akuvox

ASIS

Seagate

RoSecure

Lobeco

DZ Technologies

ARAS

VEB

SOBA

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Top Security

Ajax Systems

Seris

Add Secure

CSL

Hikvision

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

IDIS

20face

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Multiwacht

Unii

Avigilon Alta

Bydemes

SmartCell

Milestone

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

Connect Security

HID

VideoGuard

Nimo Drone Security

OSEC

Centurion

Regio Control Veldt

Explicate

SmartSD

Kiwa

Alarm Meldnet

Optex

Secusoft

NIBHV

CDVI

NetworxConnect

VVNL

PG Security Systems

2N

G4S

ADI

Sequrix

Masset Solutions

Paraat

JMB Groep

Gold-IP

VAIBS

HD Security

i-Pro

Alphatronics

GFT

Securitas

VBN

EAL

Service Centrale Nederland

CardAccess

Hanwha Vision Europe

Nenova

Onderzoeksraad bezorgd over incidenten met drones

3 december 2023
Redactie
08:22

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) luidt de noodklok over toenemende problemen met professionele drones. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zijn recentelijk meerdere gevallen van ‘onbemande luchtvaartuigen’ die ontsporen gemeld, zo laat Het Parool weten.

De OVV maakt zich ernstig zorgen over de stijgende frequentie van dronevluchten en de daarmee gepaard gaande veiligheidsproblemen. De incidenten betreffen voornamelijk drones van aanzienlijk gewicht zonder adequate bescherming van de propellers. Dit brengt risico’s met zich mee voor omstanders en kan schade veroorzaken aan gebouwen of voertuigen.

Storingen in automatische vluchtsystemen
Een van de incidenten betrof een drone van negen kilo in Amsterdam, gebruikt voor brug- en kadetoezicht, die ongecontroleerd wegvloog. Het toestel raakte een boom en stortte zwaar beschadigd op straat neer. De OVV stelt dat storingen in de automatische vluchtsystemen, het interne kompas en het GPS-locatiesysteem vermoedelijk werden veroorzaakt door elektromagnetische straling, bijvoorbeeld afkomstig van nabije bruggen of hoogspanningsleidingen.

Bijna lege batterij
De politie verloor een surveillancedrone na een automatische terugkeerpoging vanwege een bijna lege batterij. De bestuurder annuleerde de operatie om het onderzoek niet te verstoren, maar verloor later de verbinding, waarbij de drone onvindbaar bleef. Dergelijke incidenten zijn eerder gemeld, waarbij drones ongecontroleerd boven steden vlogen of neerstortten door storingen in het interne kompas.

Onvoldoende aandacht voor veiligheidsproblemen
De OVV bekritiseert dronefabrikant DJI vanwege onvoldoende aandacht voor veiligheidsproblemen en het nalaten van aanbevolen verbeteringen in de handleidingen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het ministerie van Verkeer wijst op het toenemend aantal illegale dronevluchten rond Schiphol als zorgwekkend, vooral gezien het gevaar voor botsingen met vliegtuigen. Het dringt aan op verplichte identificatiezenders voor alle drones voor gemakkelijkere opsporing van misbruik.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Videoguard

SequriX

Suricat

Wordt een partner